Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Filmový představitel Ennise Del Mara zemřel

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Filmový představitel Ennise Del Mara zemřel

zkrocena-hora-017_tn.jpgNadějný mladý herec Heathcliff Andrew Ledger, který filmové kritiky nadchnul především ve filmu Zkrocená hora (nominován v roce 2006 na Oscara za hlavní roli) byl nalezen mrtvý 22.ledna ve svém bytě ve čtvrti SoHo v New Yorku.

Předběžné vyšetřování ukazuje na předávkování léky jako jednu z možných variant příčin smrti. Policejní zpráva o celé záležitosti bude známá na začátku února.


Australský herec začínal na prknech, které znamenají svět ve svých 10 letech jako Petr Pan. Po filmovém hereckém začátku na domovské půdě se přesunul do amerického Hollywoodu, aby si zahrál s Julii Stiles ve filmové variaci na Shakespearovo Zkrocení zlé ženy.

Následoval Patriot s Melem Gibsonem a Příběh rytíře, díky kterému se poprvé podíval do České republiky. Podruhé se tu objevil během natáčení filmu Terryho Gilliama Kletba bratří Grimmů.

Na plátně se Heath Ledger na chvíli stal bojovníkem za práva a svobody, vězeňským dozorcem, gangsterem Nedem Kellym, knězem, skateboardistou, kovbojem zamilovaným do muže , Casanovou, závislým básníkem i Boba Dylanem.

Poslední rolí pro osmadvacetiletého herce se stal psychopatický Joker ve filmu Temný rytíř. Film The Imaginarium of Doctor Parnaussus režírovaný Terry Gilliamem se dokončení s Heathem v jedné z rolí nedočká.

Heath Ledger se stal další tragickou postavou ve světě filmu jako Brandon Lee, James Dean nebo Brad Renfro.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008