Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Teplý filmový maraton na Jednom světě

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Teplý filmový maraton na Jednom světě

Jerusalem is Proud to PresentOd 5. do 13. března se bude v Praze konat desátý, jubilejní ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Součástí festivalu budou i dva filmové maratony, které uvádějí populární snímky v blocích nočních projekcí. Diváci a divačky mají možnost shlédnout tři filmy za cenu jedné vstupenky. Prvním z nich vznikl ve spolupráci s Mezipatry a přináší tedy trojici teplých filmů, proběhne v pátek 7. března 2008 od 21.30 hodin v pražském kině Lucerna.

Během sto čtyřiceti minut se divákům představí tři filmy:


A Jihad for Love První koprodukční film režiséra Parveze Sharmy Džihádem za lásku (A Jihad for Love) vypráví o mladém muslimovi z Íránu, který usiluje o exil v Kanadě. Asi všem bude hned jasné, proč byl nucen prchnout z vlasti - jako gay by totiž podle zákona čelil přísnému trestu. Stejně jako řada dalších gayů a leseb z Jižní Afriky, Pákistánu, severní Indie či Egypta vyznávajících islám však nepřestává být pevný ve víře. Film se snaží odpovědět na to, zda může být gay nebo lesba v očích ostatních věřících stále dobrým muslimem. Přístup společnosti k homosexuální orientaci je všude v muslimském světě stejně odmítavý, jen tresty se liší - od bičování přes věznění až po rozsudek smrti. Proto se nemůžeme režisérovi divit, že na přání vystupujících zastřel ve filmu polovinu tváří. Gayové a lesby z muslimského světa vnímají svou lásku k lidem stejného pohlaví různě - ve vztahu k islámu pociťují vinu, ale zároveň se svých citů nechtějí vzdát. Diskutují o tom, jestli není korán interpretován příliš jednostranně, protože se v něm objevují homoerotické prvky. Dočkají se v muslimském světě změn, aby za svou lásku nemuseli tak draze platit? Musíme věřit, že ano.


Red without Blue V pořadí druhým filmem, jež se na maratonu představí, je americký snímek s názvem Červený bez modré (Red Without Blue). Tento film je příběhem dvou blonďatých sourozenců - dvojčat Marka a Alexe a jejich rodičů, příběhem rodinné idyly, která ale netrvá dlouho: manželství rodičů se rozpadá a puberta bratrům přináší poznání, že nejsou heterosexuální. Jejich dospívání poznamenaly drogy, znásilnění a nakonec společný pokus o sebevraždu. Dvojčata byla násilně rozdělena a po letech se snaží k sobě najít cestu. Alex, v současnosti Clair, podstupuje změnu pohlaví a Mark se musí naučit přijmout skutečnost, že už nemá identického bratra. Claiřina matka nové pohlaví svého dítěte odmítá, zatímco otec ke své dceři nachází nový vztah. Tým mladých režisérů tři a půl roku sleduje postavy filmu na studiích v New Yorku a San Francisku, na stáži v Praze i při návštěvách doma. Atmosféru filmu silně dotváří působivý soundtrack. Upřímný film o rodinných poutech využívá široké spektrum obrazových zdrojů - čerpá z rodinného archivu filmů a fotografií, konfrontuje obě dvojčata ve vzájemném rozhovoru a využívá i tradičních, samostatných výpovědí členů rodiny na kameru a impresivních záběrů krajiny. Jediné, co je třeba k tomuto filmu dodat, je, že opravdu stojí za zhlédnutí.


jerusalem.jpg Teplý maraton uzavírá izraelský snímek Svaté město uvádí (Jerušalajim gea lehacig) režiséra Nitzana Giladyho. Tento dokumentární film ukazuje odhodlání a statečnost pořadatelů pochodu gay pride parade, který organizoval Open House a jež měl být vyvrcholením festivalu World Pride v Jeruzalémě v létě 2006. Samotný festival se však setkal s odporem ze strany ultraortodoxních Židů a nebyla mu nakloněna ani křesťanská a muslimská komunita.O následném pochodu se už netřeba zmiňovat. Pro organizátory tohoto festivalu se ale v narůstající homofobní atmosféře a tváří v tvář výhrůžkám a násilí stalo právě uskutečnění takového pochodu mnohem podstatnější záležitostí než pouze vyjádřením svobodného názoru.

 


Na letošním Jednom světě bude uvedeno celkem 138 dokumentů z téměř čtyřiceti zemí celého světa, a to jak v soutěžních, tak v tematických kategoriích.V průběhu března a dubna festival navštíví i dalších 28 měst po celé České republice. Závěrem dodejme, že během devíti let své existence se Jeden svět, organizovaný společností Člověk v tísni, vyvinul v největší lidskoprávní filmový festival v Evropě a stal se jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v rámci Prahy a celé České republiky. V roce 2007 získal Čestné uznání Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za výchovu k lidským právům. Dokumentární filmy s gay a lesbickou tematikou se v nabídce festivalu objevují s železnou pravidelností.

Podívejte se na znělku letošního ročníku:

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008