Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Duhová vlna zahajuje výstavou

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Duhová vlna zahajuje výstavou

Duhová vlna - Queer Parade Brno 2008Duhová vlna – Queer Parade Brno 2008, shromáždění na podporu sexuálních menšin a společenské tolerance, vstoupila do realizační fáze. Průvod se koná 28. června v Brně, ale už od 9. června probíhají doprovodné akce – výstavy, dílny, besedy či divadelní performance.

BKC – Galerie Kabinet laskavě svolila k uvádění své nové výstavy jako doprovodné akce Duhové vlny a po včerejší vernisáži mohou návštěvníci galerie na Radnické ulici shlédnout barevné dokumenty a fotografické portréty projektu Rodinná mapa. Fotografický cyklus Jany Štěpánové a Gabriely Kontra je věnován proměnám současné české a západoevropské rodiny a je zaměřen především na rodinná soužití, která nezapadají do apriorních modelů. Tento rodině sympatický cyklus je v galerii k vidění až do 6. srpna.

Průvod a doprovodné akce Queer Parade podpořila ministryně Džamila Stehlíková. Při zahájení akce vystoupí také další osobnosti.

Na hlasy odpůrců z některých politických stran, církví či jiných občanských sdružení, které se snaží průvod zdiskreditovat či volají po jeho zákazu, pořadatelé reagují s rozpaky. „Na slovník, který odpůrci používají, nelze dobře reagovat – v apelech na morálku používají smyšlenky a lži, kromě toho se objevují také výzvy k násilí. My jsme rádi, že se do odporu proti Duhové vlně nenechaly zatáhnout politické strany či církve s větší podporou obyvatel. Strany, které proti nám vystupují, nevěří v otevřenou občanskou společnost svobodně konajících lidí, ale nejraději by zavedly totalitní pořádky,“ rozvedla jedna z mluvčích akce, Jolana Navrátilová.

Ještě před průvodem je na programu Duhové vlny několik výstav, dílna na výrobu barevných poutačů, literární večer, dvě divadelní performance ve Starém pivovaru a besedy v Café Práh. Pořadatelé věří, že akce samotná, tedy sobotní průvod, proběhne v poklidné a veselé atmosféře a že ji přijde podpořit co nejvíce demokraticky smýšlejících lidí.

Na organizaci Queer Parade se podílejí skupiny Holky v Brně, Kluci info, Stejná rodina, NESEHNUTÍ, STUD, ale i mimobrněnská sdružení, jako je eLnadruhou, přičemž na průvodu samotném organizátoři čekají skupiny z celé ČR i zahraničí – např. Lambda České Budějovice, slovenské sdružení Sebastian apod.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008