Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Hanebný polibek aneb Zneuctění mrtvé panny a jiné hrůzohry

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hanebný polibek aneb Zneuctění mrtvé panny a jiné hrůzohry

Představení Perfidního divadla


Autoři: Paolo Poli a Ida Omboniová, podle románů Caroliny Invernizio
Překlad: Zdeněk Dirigin
Režie: Josef Gabriel, Vladimír Řepka
Obsazení: Jan Anděl, Jakub Klíma, Pavel Rulf, Hynek Miler, Josef Rabara, Vladimír Řepka, Petr Seidl, Vladislav Jursík


Perfidní divadlo - kde i ženské role hrají muži... (www.perfidnidivadlo.cz )
  • Divadlo v 7 a půl - Kabinet múz, Sukova 4, Brno, 5. 11., 19:30

Carolina Invernizio, autorka románové předlohy, na přelomu devatenáctého a dvacátého století přivedla na svět stovku románů a nesčetně kratších povídek, článků a fejetonů. Současně s Freudem objevila, i když poněkud odlišnou cestou, že špatní a dobří se od sebe liší leda barvou vlasů. Jisté věci jsou prostě věčné, jenom se v určitých epochách přiznávají a v jiných nikoliv. Růžové keře tu na hřbitově přímo bují: není divu, vždyť jsou hnojeny lidským masem! Cítíte, jak vám ledová ruka svírá srdce? Jaký je ten ledový stisk? Ukrutná protivenství, nejpodlejší hanebnosti, rafinované úklady a nad tím vším (někdy) vítězící láska. To jsou jen některé z atributů hry.


Tato drobná, půvabná, i když poněkud přehnaně nafintěná plavovláska dokázala být vzornou matkou, milující manželkou a zároveň udržovat čilý společenský život. Při tom stihla přivést na svět stovku románů a nesčetně kratších povídek, článků a fejetonů. A příčiny jejího úspěchu? Proletariát se vždy identifikuje s pronásledovaným hrdinou, ale její romány jsou i čtivo pro uklidnění svědomí. Je cosi uvolňujícího v příbězích, v nichž se to hemží zaživa pohřbenými, přízraky, mrtvolami, ale především ďábelskými intrikami a hrůznými pomstami. A čím je utrpení drásavější, tím sladší je odplata a čtenářova katarze.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005