Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Všichni kdo mě mají rádi pojedou vlakem

logo Mezipater

Duha nad Brnem 2001

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Všichni kdo mě mají rádi pojedou vlakem

Všichni kdo mě mají rádi pojedou vlakemVšichni kdo mě mají rádi pojedou vlakem / Ceux qui m'aiment prendront le train
Francie 1997
francouzská verze - slovenské titulky, 117 minut

Režie: Patrice Chéreau
Hrají: Jean Baptiste, Jean Louis Trintignant, Jean Hugues Anglade, Vivian Vincent Perez

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Zpověď básníka, který nosí jméno milovaného muže

Všichni kdo mě mají rádi pojedou vlakem
Režisér ozna čil svůj snímek jako film o kladných stránkách pohřbů. Jeho osou je setkání pozůstalých malíře Jeanu-Baptistovi při cestě vlakem z Paříže na jeho pohřeb v Limoge, během pohřbu a na pohřební hostině, které roztáčí spletitý kolotoč citových zmatků a konfliktů. Záhadný a okouzlující Jean-Baptiste k sobě svedl své příbuzné, přátele, milence a oddané studenty, ke kterým měl osobitý, otcovský vztah. Je tu François, jeho bývalý milenec. Jean-Marie a Claire, kteří se zmítají na pokraji rozvodu. Je tu Lucie, bývalá Emmerichova milenka, a Louis, blízký přítel Françoise, který se zamiloval do HIV pozitivního Bruna. Z jejich vzpomínek se skládá portrét milovaného Jean-Baptista, i po jeho smrti zůstávají jeho blízcí soupeři. Když se vlak blíží k Limoge, sledují z oken vlaku, jak se auto vezoucí Jean-Baptistovu rakev nedbale řítí po silnici podél trati. Na limogeském hřbitově poznává Jean-Marie svého otce Luciena, který je Jean-Baptistovým dvojčetem. Při pohřební hostitně zjistí Claire, že přítomná mladá žena Viviane je ve skutečnosti Jean-Baptistovým synem, který změnil své pohlaví...Film klade mnoho otázek o povaze otcovství, ale i o lásce v partnerských a manželských vztazích. Přes velké množství hrdinů se filmovými prostředky - krátkými střihy a mistrnou kamerou - daří vykreslit psychologický portrét každého z nich.
  • Ocenění: Cesar 1999 - Nejlepší kamera, nejlepší režie, nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Dominique Blanc).
  • Film byl uveden na přehlídce Duha nad Brnem 2001 díky vstřícné spolupráci a podpoře Francouzského velvyslanectví v ČR.

 

Art Brno, 13.6. 21:00

FaLang translation system by Faboba

Duha nad Brnem '01

  • Diváci: 1 800
  • Projekce: 16
  • Doprovodné akce: 2
  • Filmy: 26