Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Einstein sexu

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Einstein sexu

Einstein sexuEinstein sexu / Einstein des Sex
Německo/Nizozemí 1999
Německy, český překlad, 100 min, 35 mm

Scénář: Chris Kraus, Valentin Passoni
Režie: Rosa von Praunheim
Kamera: Elfi Mikesch
Hudba: Karl Ernst-Sasse
Hrají: Friedel von Wangenheim, Ben Becker, Wolfgang Völz, Otto Sander, Meret Becker, Monika Hansen, Gerd Lukas Storzer, Olaf Drauschke, Tima die Göttliche

  • film bude uveden společně s krátkometrážním Rock Bottom

Životopisný film o muži, který předběhl svou dobu. Příběh Dr. Magnuse Hirschfelda, německého Žida, který jako lékař založil obor Einstein sexusexuologie a koncem 19. století vehementně bojoval proti německým protisodomitským zákonům, jmenovitě proti paragrafu 175. V době, kdy byl Oscar Wilde vězněn v readingském vězení a studenti medicíny se učili, že homosexualita je nevyléčitelnou nemocí, zakládá Hirschfeld Vědecko-humanitární komitét, první organizaci bojující za práva homosexuálů. Díky jeho neúnavné kampani se roku 1898 dostala otázka zrušení paragrafu 175 až do parlamentu. Jak film ukazuje, Hirschfeldovým protivníkem nebyla jen viktoriánská sexuální morálka, ale často i samy její oběti, které se bály přílišné pozornosti. Scénář nás seznamuje s hlavními postavami v Hirschfeldově životě, s jeho nenaplněnou láskou Baronem von Teschenbergem, a s jeho pomocníky. Společně s Karlem Giesem a se svým strážným andělem, transvestitou Dorchenem, v roce 1920 v Berlíně zakládají první Ústav sexuálních věd, který se snaží udržet až do doby nástupu Třetí říše v polovině třicátých let.
  • Ocenění: nominace na Zletého leoparda na MFF Locarno 1999.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře Goethe Institutu.

 

Art Brno, 18.11. 20:30

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002