Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Vrcholné umění

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Vrcholné umění

Vrcholné uměníVrcholné umění / Hight Art
USA/Kanada 1997
anglicky, český překlad, 102 min, 35 mm

Scénář a režie: Lisa Cholodenko
Hudba: Stuart Hill, Nathan Larson, Craig Wedren
Kamera: Tami Reiker
Hrají: Radha Mitchell, Ally Sheedy, Patricia Clackson, Gabriel Mann, Bill Sage, Anh Duong a další

 

Vrcholné uměníFilm ověnčený mnoha prestižními cenami, zejména za herecký výkon Ally Sheedy. Syd, která žije se svým přítelem Jamesem nanicovatý život, získá podřadnou práci v uměleckém magazínu Frame. Přestože se ve své práci velmi snaží, stále jenom vaří kávu ostatním. Jednoho dne si všimne mokré skvrny na stropě v koupelně a zazvoní u sousedů, kteří nad ní bydlí. Tak se seznámí s bývalou fotografkou Lucy, která se svou přítelkyní Gretou, bývalou německou herečkou, žije ve stejném domě. Setkání obrátí životy Lucy a Syd naruby. Lucy a Greta jsou narkomanky, které žijí ve vlastním světě. Lucy svou fotografickou kariéru před časem vzdala. Syd si půjčí její práce a ukáže je vydavateli Frame. Vzájemná přitažlivost obou žen přeroste do vášnivého vztahu. Lucy jede se Syd na malý výlet, během něhož vytvoří odvážné fotografie své nové milenky v posteli. Po návratu opustí Gretu a chce přestat s drogami. Navrhne Syd, aby fotografie vyšly ve Frame. Greta o Lucy bojuje, musí ale bojovat i s heroinem, a tento boj končí tragicky.
  • Ocenění: Cena torontských filmových kritiků za nejlepší ženský výkon (1998), Cena losangeleských filmových kritiků za nejlepší herecký výkon (1999), Zvláštní cena poroty za režii na MFF Deauville (1998), Cena za nejlepší scénář na MFF Sundance (1998), nominace na cenu Independent Spirit za kameru (1999).
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře Velvyslanectví Spojených států amerických v ČR.

 

Art Brno, 19.11. 18:30
Aero Praha, 23.11. 20:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002