Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Lilie

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Lilie

LilieLilie / Lilies
Kanada 1996
anglicky, český překlad, 92 min, 35 mm

Scénář: Michel Marc Bouchard, Linda Gaboriau (podle divadelní hry M. M. Boucharda Lilie)
Režie: John Greyson
Kamera: Daniel Jobin
Hudba: Mychael Danna
Hrají: Jason Cadieux, Matthew Fergusson, Danny Gilmore, Aubert Pallascio, Brent Carver, Marcel Sabourin, Alexander Chapman, Ian D.Clack, Gary Farmer, Robert Lalonde a další

 

Lilie jsou do značné míry filmem experimentálním, kombinujícím klasicky divadelní prostředky, například "hru ve hře", s ryze filmovou Liliestylizací. Píše se rok 1952 a římsko-katolický biskup Bilodeau je povolán, aby vyzpovídal umírajícího vězně Simona Douceta. Zpověď se však ukáže být nástrahou a Bilodeau je jako Doucetův rukojmí donucen shlédnout hru s výjevy z jejich společné, čtyřicet let staré minulosti. Ze Simonových spoluvězňů se stávají herci, ze zpovědníka kajícník. Inscenovaná hra i časté retrospektivy nás vracejí do quebeckého mestečka Roberval, kde v chlapecké katolické škole prožívá Simon lásku k Valierovi, synovi zchudlé francouzské šlechtičny. Mezi oba chlapce se vloudí Bilodeau, který je zamilován do Simona, a Valier za nejasných okolností umírá. Přestože byl za jeho vraždu odsouzen Simon, jen Bilodeau zná o Valierově smrti celou pravdu. Film vypovídá o přirozenosti lásky, zradě, hněvu a zbytečnosti pomsty.
  • Ocenění: nominace na Zlatého Leoparda na MFF v Locarnu 1996,  Velká cena poroty pro nejlepší hraný film na OUTFEST 97', Cena diváků na International  Lesbian & Gay Film Festival v Los Angeles.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře společnosti Atlantis Alliance a Velvyslanectví Kanady v ČR.
  • před projekcí 15.11.: Slavnostní zahájení festivalu. Zahájení ve vestibulu kina ART za účasti kulturních a společenských osobností a čestných hostů festivalu.
  • před projekcí 24.11.: Slavnostní zakončení festivalu. Vystoupení taneční skupiny DuWa dance: Vnútorné práva a závěrečné vyhlášení výsledků divácké soutěže za účasti čestných hostů. Zakončení festivalu a projekce filmu se zúčastní také zástupce Velvyslanectví Kanady v ČR, pan rada Olivier Nicoloff.

 

Art Brno, 15.11. 20:15
Aero Praha, 24.11. 20:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002