Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Třást se před Bohem

logo Mezipater

Mezipatra 2002

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Třást se před Bohem

Třást se před BohemTřást se před Bohem / B-H je mi strachem / Trembling Before G-D
USA/Francie/Izrael, 2001
anglicky, český překlad, 84 min, VHS

Režie: Sandi DuBowski, Susan Korda
Kamera:  David Leitner
Hudba: John Zorn

 

"Kdyby muž spal s mužem jako s ženou, oba se dopustili ohavnosti; musejí zemřít, jejich krev padni na ně." (Lv 20:13) Dokumentární film Třást se před Bohem je mezinárodním projektem, který v průběhu pěti let vznikal v USA, Francii, Velké Británii a Izraeli - v zemích Třást se před Bohemse silnými komunitami chasidských a ortodoxních Židů. Vypovídá v něm řada gayů a leseb (od prvního otevřeně homosexuálního gay rabína až po skrývající se ženaté homosexuální gaye či vdané lesby),  kteří všichni zápolí s těžkým dilema, zda je vůbec možné smířit hlubokou lásku k víře s jinou orientací. Mnoho z nich bylo vyvrženo ze svých rodin a komunit, přesto se odmítají své víry vzdát. Ironie, humor, houževnatost, to všechno jsou zbraně v jejich boji s tisíciletou tradicí za právo někam patřit. Jejich výpovědi nabourávají mnoho vžitých představ o víře, sexualitě a náboženském fundamentalismu. Film pak klade některé globální otázky, například jakou roli má náboženská příslušnost v moderním světě. Mimořádně silný účinek posilují nejen často velice důvěrné výpovědi, ale i experimentální kamera, střih a hudba Johna Zorna.
  • Ocenění: Medvídek Teddy za nejlepší dokument na Berlinale 2001, Cena pro nejlepší dokument o židovské zkušenosti na MFF v Jeruzalémě 2001.
  • Film byl uveden na festivalu Mezipatra 2002 díky podpoře režiséra filmu Sandi DuBowskiho a festivalu Jeden svět.

 

Art Brno, 17.11. 14:00

FaLang translation system by Faboba

Ocenění 2002

Mezipatra 2002

  • Diváci: 4 500
  • Projekce: 40
  • Doprovodné akce: 4
  • Filmy: 37

Znělka 2002