Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Láska a smrt na Long Islandu

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Láska a smrt na Long Islandu

Láska a smrt na Long IslanduLáska a smrt na Long Islandu / Love and Death on Long Island
VB/ Kanada 1997

Režie: Richard Kwietniowski
Scénář: Richard Kwietniowski
Kamera: Oliver Curtis
Hudba: Richard Grassby-Lewis
Hrají: John Hurt, Jason Priestley, Fiona Loewi, Sheila Hancock, Harvey Atkin a další

 

Stárnoucí spisovatel Giles De’Ath je intelektuální snob odmítající zabývat se vulgárním moderním světem a jeho technickými vymoženostmi. Když jej však drzý novinář charakterizuje jako nudného staromilce, sníží se poprvé v životě k návštěvě kina. Vybere si adaptaci klasického anglického románu, nedopatřením se ovšem dostane na hollywoodskou teenagerovskou komedii, která jej znechutí. Chce uniknout, ale než se mu to podaří, je uchvácen krásou hlavního představitele, Ronniho Bostocka (v podání Jasona Priestlyho, proslaveného rolí Brandona v seriálu Beverly Hills 90210). Staromódní De’Ath si okamžitě koupí video a všechny Ronniho filmy, začne si dokonce kupovat bulvární časopisy, aby se o svém idolu dozvěděl vše. Posléze se vydává na Long Island, díky svému šarmu se seznámí s Ronniho přítelkyní a skrze ni s ním. Jeho city ovšem nemůžou být opětovány. Režisér Richard Kwietniowski se nechal lehce inspirovat Smrtí v Benátkách Thomase Manna, jeho verze je ale komedie založená na mistrovském výkonu Johna Hurta.

A comedic take on Thomas Mann’s Death in Venice. The intellectual snob Giles De’Ath (John Hurt)  sees a teen film and becomes mesmerised by the lead, Ronnie Bostock (Jason Priestly, Brendon in Beverly Hills 90210). The 70-year-old writer begins collecting teen magazines and even buys a VCR so that he can watch Bostock. He flies to Long Island where Bostock lives. De’Ath uses his charm to get to meet his girlfriend, and he soon meets Bostock. Despite his charm and class, De’Ath’ stands little chance of succeeding.

 

  • Ocenění: Cena britské akademie filmové a televizní tvorby za nejlepší režisérský debut 2000, cena FIPRESCI za nejlepší režii a hlavní roli na MFF v Chicagu 1997 a další.
  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003 díky podpoře British Council a společnosti The Works.

 

Art Brno, 10.11. 20:30
Aero Praha, 22.11. 20:00

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54