Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Proti srsti

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Proti srsti

Proti srstiProti srsti / The Politics of Fur
USA 2002

Režie: Laura Nix
Scénář: Laura Nix
Kamera: Winnie Heun
Hudba: Anthony Burr
Hrají: Katy Selverstone, Brynn Horrocks, Tim Young, Carolyn Mignini, Craig Villarubia a další

  • Film bude uveden společně s krátkometrážními Bývalka a Jak se Bětka vybělila

Una je mladá a úspěšná hudební producentka. Zcela rezignovala na jakékoliv vážnější vztahy, žije zavřená ve stroze zařízené vile a s vnějším světem ji spojují telefonáty s obchodními partnery nebo s matkou. To vše zvládá v přestávkách mezi proteinovými drinky, mísami dokonale upravené zeleniny a různými figurami jógy. Společnost jí dělají jen tygří kotě Baby a sluha Dick. Residencí občas projde nový Dickův milenec nebo skupina polonahých slavících a rozjásaných mladíků. Una je jakoby vůbec nevnímá.  Jednou se objeví B., nespoutaná rocková hvězdička. Do domu dosud zaplněného subtilní hudbou jednotlivých tónů vnese zmatek a zuřivost elektrické kytary a syrového zpěvu. Una se zamiluje. Snaží se vyrobit z B. úspěšnou hvězdu. Ta ale nabourává nejen její citový život, ale i celý svět. Je odolná vůči jakékoliv manipulaci. Ze vzdoru Unu podvede s jedním z Dickových přátel. Celý už tak poničený Unin svět se hroutí a náhlý příjezd matky věcem vůbec neprospívá. Konec filmu nutí hrdinku i diváka přemýšlet o životních prioritách.

Una is young and successful music producer who resigned  to never having a serious relationship. She lives in a big house, and her only link to the outside world are phone calls with her business partners and her mother. When B. the rock' n' roll starlet appears, Una falls in love.  This destroys not only Una's s emotional life but also her whole world, and everything becomes even worse when Una's mother arrives. The conclusion of the film forces both the main character and the audience to consider life´s priorities.

  • Ocenění: Hlavní cena za nejlepší americký hraný film a nejlepší ženský herecký výkon na festivalu Outfest 2002, Zvláštní cena poroty za nejlepší debut na gay a lesbickém filmovém festivalu v Miami 2003, Cena diváků na mezinárodním gay a lesbickém filmovém festivalu v Turíně 2003
  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003. Po projekci v kině Aero bude následovat beseda s režisérkou Laurou Nix.

 

Art Brno, 15.11. 18:00
Aero Praha, 18.11. 20:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54