Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Lili Marleen

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Lili Marleen

Lili MarleenLili Marleen / Lili Marleen
Německo 1980

Režie: Rainer Werner Fassbinder
Scénář: Manfred Purzer, Rainer Werner Fassbinder
Kamera: Xaver Schwarzenberger
Hudba: Peer Raben
Hrají: Hana Schygulla, Giancarlo Giannini, Mel Ferrer, Karl-Heinz von Hassel, Christine Kaufmann a další

 

Lili Marleen zpracovává životní příběh zpěvačky Lale Andersonové. Filmová hrdinka Wilkie se v předválečném Curychu zamiluje do nadaného židovského skladatele Roberta Mendelssona, který jezdí tajně do Německa. Robert a jeho rodina se angažují v odboji a pomáhají uprchlíkům. Wilkie absolvuje s Robertem jednu cestu, ale už musí zůstat v Německu. Nazpívá píseň Lili Marleen, Lili Marleenoblíbenou mezi vojáky, a stane se slavnou. Dokonce i Hitler se chce s Wilkie setkat, ona však stále myslí na Roberta a pomáhá pašovat fotografie z koncentračních táborů do Švýcarska. Robert je zatčen při pokusu o přechod do Německa, kde se chtěl setkat s Wilkie. Ta zajistí díky svému vlivu Robertovo propuštění, válka je však navždy odloučí. Na základě motivu „zakázané lásky“ Fassbinder poodhaluje zdánlivě nesouvisející  propojení mezi uměním a  politikou.

Show business and politics is the basic motif in Lili Marleen. Lili Marleen  looks more closely at German´s fascination with fascist spectacle. Ostensibly a ficitionalized biography of Lale Anderson, perfomer of the famous wartime song of the title, it concentrates on Willie´s (Hanna Schygulla) meteoric rise thanks to the protection of the Nazi hierarchy, while she is also conducting a secret love affair with Robert Mendelsson (Giancarlo Giannini), son of wealthy Swiss Jews masterminding the resistence within Germany and using their son´s infatuation as a decoy.

  • Film bude uveden na festivalu Mezipatra 2003 v rámci retrospektivy filmů Rainera Wernera Fassbindera a díky podpoře Goethe Institutu.

 

Fléda Brno, 14.11. 17:00

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54