Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Festival nezve do kina jen gaye

logo Mezipater

Mezipatra 2003

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Festival nezve do kina jen gaye

Snímkům o vztazích mezi stejným pohlavím bude celý týden patřit kino Art a klub Fléda

Homosexuální tematika dominuje hraným celovečerním i krátkým filmům a dokumentům na festivalu Mezipatra, který v pondělí začíná v brněnském kině Art.

Luboš Mareček, MF Dnes, 6. 11. 2003

Brno - Jediný tuzemský festival gay a lesbických filmů Mezipatra od pondělka obsadí na sedm dnů brněnské kino Art. Čtvrtý ročník festivalu snímků s homosexuální tematikou se ale tentokrát představí v nové podobě.

Oproti předchozím ročníkům přibude filmů, netradičních doprovodných akcí a více bude i besed s autory snímků. "Uvedeme na padesát celovečerních a krátkých filmů, což je o deset snímků více než vloni," uvedla vedoucí festivalové produkce Hana Kulhánková. Upozorňuje, že v programu se objeví i filmy ze zemí, v jejichž kinematografiích je téma homosexuality opomíjené či přímo tabuizované. "Jde o snímek Růžová fretka z Maďarska nebo indický film Růžové zrcadlo, který byl v této zemi před uvedením zakázaný," upozornila Hana Kulhánková.

V programu nově přibude sekce dokumentů České televize, pod nimiž jsou podepsané známé autorky jako Helena Třeštíková či Andrea Majstorovičová. Filmové fajnšmekry čeká v brněnském klubu Fléda retrospektiva filmů jednoho z nejoriginálnějších tvůrců sedmdesátých let, slavného německého režiséra Rainera Wernera Fassbindera. Novinku představují i zahraniční hosté. Festivalu se zúčastní němečtí režiséři Benjamin a Dominik Redingovi, kteří se Brně uvedou devadesátiminutovým filmem Oi! Warning. "Jde o kontroverzní pohled na vztah mladého skina a anarchisty," dodala Kulhánková.
Podle organizátorů divácký zájem o soutěžní přehlídku vzrůstá. Osm projekcí prvního ročníku vidělo osm set diváků.

Vloni se festival poprvé uskutečnil také v Praze. Obě části přehlídky navštívilo čtyři a půl tisíce zájemců. Diváckou přízeň si pořadatelé vysvětlují zájmem lidí o kvalitní a neuváděnou filmovou produkci. "Festival není určen gayům, ale všem zájemcům bez ohledu na jejich sexuální orientaci," dodala Kulhánková.
Vedle tuzemské nabídky čekají na diváky pozoruhodné finské, britské, švédské či francouzské filmy. Chybět nebude nabídka ze Spojených států a Kanady, zemí, kde filmů s homosexuální tematikou vzniká nejvíce. Také letos návštěvníci zvolí nejpopulárnější film, vůbec poprvé při festivalu začne pracovat pětičlenná odborná porota. Zřízení této jury je podle Kulhánkové nezbytné ke členství přehlídky v evropské organizaci, která festivaly koordinuje. Nejlepší hraný film letos označí kritička Jolka Krásná, režisér Radim Špaček, publicista Martin C. Putna, slovenský režisér Robert Švéda a socioložka Věra Sokolová. Rozpočet festivalu, jehož pořadatelé celoročně připravují rozsáhlou akci bez nároku na honorář, se letos vyšplhal ne devět set tisíc. "Příspěvek od města ani od kraje jsme nedostali. O jejich granty ale chceme příště žádat," řekl pořadatel Martin Strachoň.

Letošní novinku z doprovodných akcí představuje i divadelní představení v brněnském divadle Husa na provázku. Ve čteném pásmu Vagina monology ženy diskutují o svém sexuálním životě. Zpestřením má být i Výlet po stopách slavného beatnického básníka Allena Ginsberga. Účastníci akce si připomenou jeho verše a zároveň vystoupí na 438 metrů vysoký Teplý kopec na Brněnsku.

Podrobný program festivalu Mezipatra nabízí internetové stránky www.gayfilmfest.cz.

***

Mezipatra 2003

* festival filmů s gay a lesbickou tematikou se koná počtvrté
* týdenní přehlídku posléze uvidí také Praha
* uvedeno bude na padesát hraných i dokumentárních filmů z celého světa
* vstupenky stojí 80 korun, studenti zaplatí 60 korun
* na retrospektivu R. W. Fassbindera je jednotné vstupné 50 korun
* festival je soutěžní, nejlepší film vyberou diváci a poprvé i odborná porota
* další informace naleznete na www.gayfilmfest.cz

Foto: MEZIPATRA. Produkční festivalu Mezipatra Hana Kulhánková (vpravo) upozorňuje, že přehlídka není určena minoritám, ale celé veřejnosti
FOTO: JAROSLAV ŠVANDA

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2003

Ocenění 2003

Mezipatra 2003

  • Diváci: 7 000
  • Projekce: 52
  • Doprovodné akce: 10
  • Filmy: 54