Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mediální ohlasy

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mediální ohlasy

kultura21

"Na Mezipatrech zvítězily rockerky z filmu Trigger"

 

Dvanáctý ročník festivalu queer filmů Mezipatra vyhrály rockerky z kultovní kapely, které se potkaly znovu po deseti letech. Kanadský snímek Trigger porota ocenila pro brilantní dialogy i výstižný portrét lidí ve středním věku. Ve středu 16. listopadu se mohou diváci těšit na přidanou projekci vítězného filmu od 22.30 v Lucerně a na závěrečnou party Hell on Homolution.

kultura21

"Todd Haynes: Inspirovala mě panika kolem AIDS"


kultura21

"Mezipatra 2011 jsou v plném proudu"

 

Uplynul další rok a stejně jako loni o tomto čase i tentokrát přicházíme s čerstvými informacemi o Queer filmovém festivalu, který se letos opět nevyhnul ostravským divákům. Včera totiž odstartovaly Ozvěny Mezipater 2011 a potrvají až do zítřejšího večera. V Klubu Atlantik a Minikině můžete zhlédnout necelou desítku snímků s lesbickou, homosexuální a queer tematikou. Na závěrečné párty v Rio City klubu zahraje Čokovoko.

kultura21

"Děcka jsou v pohodě"

 

Vychutnejte si v rámci festivalu Mezipatra tuto komedii, nominovanou na čtyři Oscary!

kultura21

"Mezipatra: un festival de minorías sexuales que está ganando terreno"

kultura21

"Výběr z denního tisku, 16. listopadu 2011

 

 

 

Připravil Martin Luhan.

 

Dnes končí pražská část queer filmového festivalu Mezipatra. Hospodářské noviny mu věnují dva články. V prvním Tomáš Stejskal přináší souhrn letošního ročníku, který se nesl ve znamení cestování v čase i v prostoru. 


kultura21

Americký režisér Todd Haynes: Identita je možná něco, co nikdy nenajdeme

 

Hvězdou festivalu Mezipatra je americký filmař Todd Haynes. Autor ceněného dramatu Daleko do nebe či portrétu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana rozebírá palčivá společenská a politická témata, do povědomí se nedávno zapsal seriálem Mildred Pierceová s Kate Winsletovou v hlavní roli.

kultura21

"Sémiotické puzzle, Mezipatra a přehlídka animovaného filmu"


 

kultura21

"Existují i zlí homosexuálové. O nich točím filmy", říká režisér Tom Kalin

 

Festival Mezipatra 2011 se letos věnuje historii sexuálních menšin. A jedním z hostů a zároveň i porotcem je americký režisér Tom Kalin, který natočil například Divokou krásu s Julianne Moore. TOPZINE.cz vám s ním přináší exkluzivní rozhovor.

kultura21"Filmová Mezipatra"

Ve čtvrtek začala pražská část dvanáctého ročníku filmového festivalu Mezipatra.

kultura21"V Praze včera začal festival MEZIPATRA"

 Ve čtvrtek 10. listopadu začal v pražském kině Lucerna další ročník queer festivalu Mezipatra. Tématem 12. ročníku je CESTOVÁNÍ V ČASE. V úterý skončila jeho brněnská část. Přehlídka je zaměřena především na snímky s motivem homosexuality, případně jiných menšinových identit a životních stylů. Letos organizátoři vybírali snímky, které přibližují vnímání sexuality v minulosti, nebo se prostřednictvím žánru sci-fi dívají do budoucnosti.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011