Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Má matka je na holky

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Má matka je na holky

ma_matka_je_na_holky_1.jpgMá matka je na holky / A mi madre le gustan las mujeres / My Mother Likes Women
Španělsko 2002
španělsky s českými titulky - délka 96 minut, 35 mm

Scénář a režie: Daniela Fejerman, Inés París
Kamera: David Omedes
Hudba: Juan Bardem
Střih: J. Fidel Collados
Hrají: Leonor Watling, Rosa María Sardà, María Pujalte, Eliška Sirová, Silvia Abascal a další


Pianistka Sofia se rozhodne představit svým třem dospělým dcerám svou novou přítelkyni. Dcery však informace o změně sexuální orientace matky, jejíž milenka je navíc v jejich věku, značně vyvede z míry. Osou příběhu je úsilí sester Elviry, Sol a Jimeny o odstranění Elišky, české klavírní virtuózky, z matčina života. Jejich plán však samozřejmě nevyjde přesně podle představ, což nahrává četným gagům a bláznivým situacím. První film scenáristického a režisérského tandemu Daniela Fejerman a Inés París bývá někdy přirovnáván k tvorbě Pedra Almodóvara, nejblíže má k jeho Ženám na pokraji nervového zhroucení. Jednotlivé epizody se soustředí na životní peripetie tří sester, které se neustále snaží najít toho pravého. Ústřední postavou je neurotická Elvira, která nesnáší svou práci v nakladatelství, nedaří se jí navázat fungující vztah a touží po vydání vlastní knihy. Tato vtipná romantická komedie obdržela několik ocenění, mezi nimi cenu za nejlepší film na G&L filmových festivalech v Dublinu (2003), v Torinu (2002) a na Verzaubertu (2002).


ma_matka_je_na_holky_2.jpgSofia, a piano player, decides to introduce her new girlfriend to her two daughters, who are taken aback by the shift in mom‘s sexual preference as well as by the age of the lover. The axis of the plot is the effort of the daughters to move Eliška, a Czech piano virtuoso, out of their mother‘s life. As their effort does not always work as expected, we witness a number of comical situations. This first film of the Daniel Fejerman - Inés París tandem is sometimes compared to the work of Pedro Almodovar, especially his Women on the Verge of a Nervous Breakdown. This witty romantic comedy won first prize at G&L film festivals in Dublin (2003), Torino (2002) and Verzaubert (2002).

 

  • distribuční předpremiéra 5. 11. v kině Scala při zahájení festivalu Mezipatra
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové