Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pocta Johnu Greysonovi

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pocta Johnu Greysonovi

greyson1_160.jpgNezávislý kanadský režisér, scenárista a producent začínal v 80.letech jako novinář torontského magazínů o umění a kultuře. Během pobytu v Torontu objevuje kouzlo video-artu a začíná režírovat své první krátké filmy (např. The Perils of Pedagogy, Moskva v teplouše nevěří ).

V roce 1988 se uvedl na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu svým celovečerní debutem Pisoár . Mezinárodní publikum ale získal Greyson teprve svým třetím filmem, extravagantním muzikálem o AIDS Pacient číslo nula (1993) a především svůdným příběhem pomsty Lilie (1996), podle hry Michela Marca Boucharda Les feluettes.

Greyson je velmi populární mezi filmovými kritiky. U publika vyvolává spíše rozpolcené reakce kvůli své okázalé teatrálnosti a tématické komplexnosti jeho filmového stylu a upřímnosti vykreslení homosexuálních témat v jeho práci. Status jednoho z nejdůležitějších kanadských filmařů současnosti dokazuje několik cen za „nejlepší film“ na festivalech po celém světě i ceny od samotné Kanadské filmové a televizní akademie.

Na Mezipatrech dále uvedeme jeho filmy Výroba příšer, Bez zásahu a Próteus

John Greyson se osobně zúčastní festivalu.

 

Nad retrospektivou převzal záštitu velvyslance Kanady v ČR,
Jeho excelence pan Michael Calcott.

kanada-logo1.gif

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007