Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pocta Ulrice Ottinger

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pocta Ulrice Ottinger

ottinger1_160.jpg Ulrike Ottinger patří k proudu tzv. New German Queer Cinema, který se začal formovat koncem 60. let. Oproti jiným, „realistickým“ představitelům, jako jsou Monica Treut nebo R. W. Fassbinder, však tíhne více k experimentu. Scénář, produkci a režii svých děl si obstarává sama. Její tvorba je vysoce stylizovaná a vyznačuje se neobvyklou, nezřídka exotickou obrazností s notnou dávkou surrealismu. Středem jejích filmů jsou mocné, nezávislé ženy-dobrodružky a cestovatelky. S oblibou zobrazuje lesbickou sexualitu a smyslnost.

Její první celovečerní film je „lesbicko-feministický pirátský film“ Madame X – absolutní vládkyně . Následující Obraz alkoholičky je portrétem lesby upíjející se k smrti a tvoří první část její „Berlínské trilogie“, jež pokračovala snímky Úchyl Orlando a Dorian Gray v zrcadle bulváru. Jistý styčný bod mezi trilogií a dalším filmem Johanka z Arku Mongolská, označovaným jako jedno z mistrovských děl světové kinematografie, představuje spolupráce s herečkou Delphine Seyrig.

Ulrike Ottinger se osobně zůčastní festivalu.

 

fondbudoucnosti-logo1.gif

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007