Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Diskriminace sexuálních menšin - konference

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Diskriminace sexuálních menšin - konference

Občanské sdružení Pastiche Filmz a Poradna pro občanství/Občanská a lidská práva ve spolupráci s 10. ročníkem queer filmového festivalu Mezipatra, si Vás dovolují pozvat na konferenci a následnou veřejnou debatu na téma Diskriminace sexuálních menšin, která se bude konat 17. 11. 2009 ve filmovém sále Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci (UC UP Konvikt) pod záštitou Katedry psychologie FF UP.

 

Konference se koná v rámci projektu Rozmanitostí proti šikaně realizovaného Poradnou pro občanství/Občanská a lidská práva ve spolupráci s Gender Studies, o.p.s. a Studem Brno za podpory grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

Tímto bychom chtěli vyzvat všechny zájemce/kyně nejen z řad studujících, aby se se svými tematickými odbornými pracemi této události zúčastnili. Týká se zejména studentů/ek sociologie, psychologie, gender studies, kulturálních studií, práv, mediálních studií a žurnalistiky, politologie, medicíny, kulturní a sociální antropologie apod. Konference se bude konat za účasti širší odborné veřejnosti.
Po přednesení příspěvků bude následovat panelová debata účastníků/ic a hostujících odborníků/ic se zainteresovanou veřejností a příslušníků/ic sexuálních menšin.
Cílem konference je veřejná diskuze na závažná témata týkající se diskriminace na základě sexuální orientace, tedy nerovného zacházení z důvodu odlišné sexuální orientace. Dílčími tématy, jimiž se přednášející ve svých Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti. příspěvcích mohou zabývat, jsou například:

  • diskriminace na základě sexuální orientace, její podoby a projevy
  • diskriminace a český právní systém, antidiskriminační zákon, česká legislativa
  • homofobie a násilí s ní spojené
  • (ne)viditelnost LGBT komunit v médiích, způsoby reprezentace těchto komunit a témata s nimi spojená
  • registrované partnerství, rodičovská práva, adopce
  • problematika HIV a AIDS, zdravotnictví a LGBT lidé
  • postavení transsexuálních a transgender lidí
  • postoje k LGBT lidem a jejich proměny

 

Rozsah práce by měl být přibližně 6-7 normostran (1 NS = 1800 znaků včetně mezer), což představuje přibližně 15-20 minut mluveného projevu.
Přednášejícím zdarma zajistíme občerstvení během konference, ubytování na vysokoškolských kolejích a uhradíme cestovní náklady.
Filmový sál je vybaven projektorem a PC (možnost powerpointové prezentace, puštění audiovizuálních ukázek a dalších materiálů), dále lze využít magnetickou tabuli a flipchart. Vaše technické požadavky, prosím, vyplňte v přihlášce.
V případě zájmu vyplňte přiloženou přihlášku a zašlete ji na e-mailovou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Nejzazší termín odeslání přihlášky je 3. 11. 2009.

za organizační tým

Eva Chlumská

10:00 Začátek konference
12:00 Oběd
14:00 Průběh konference
16:00 Zakončení konference, Coffee break

17:30 Veřejná debata

 

Přihláška ke stažení

 

OLOMOUC: 17. 11. // 10.00 // Filmový sál UC UP Konvikt, Univerzitní 3, 3. patro

 

 

 

 

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009