Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - O festivalu

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O festivalu

Informace o tváři Mezipater 2009. Znělka, poroty, hosté, kontakty, dramaturgie, patroni/-ky, ocenění a další. Informace o vstupném a soubory ke stažení najdete v sekci Pro návštěvníky.

rumpel-web-mezipatra-09Je to muž? Je to žena? Tajné testy chromozomů, mediální skandál – nedávný rozruch kolem atletky Semenyaové nám připomněl, jak zásadní je pro nás znát a definovat pohlaví na základě neměnných kategorií muž/žena, které mechanicky odvozujeme od biologických rozdílů mezi pohlavími. Předpoklady správného mužského a ženského vzhledu, chování a projevu jsou zcela kulturní, vytvářené společností a – povinné. Všichni si musíme vybrat a přizpůsobit se. A to i v případě, že se jako Semenyaová jako muž ani žena nenarodíme.

Václav HavelPan Václav Havel festival Mezipatra zaštiťuje už od roku 2006. Letošní ročník zaštítili také MUDr. Pavel Bém, primátor hlavního města Prahy, Mgr. Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje a Mgr. Martin Ander, Ph.D., náměstek primátora města Brna.

Velmi si ceníme všech partnerů 10. ročníku festivalu Mezipatra, kteří nám poskytují svoji podporu, ať už morální, finanční, materiální, mediální nebo organizační...

13-katalog1a-800Autorem festivalového designu letošních Mezipater je Jan Kolář. Ke svému dílu nabízí vlastní explikaci:

mezipatra_main_jury_09Hlavní porota hodnotí soutěžní snímky a uděluje Cenu pro nejlepší celovečerní hraný film.

 

 

 

mezipatra-student-jury-2009Studentská porota hodnotí krátkometrážní snímky přihlášené do soutěže a uděluje Cenu pro nejlepší krátký hraný film.

 

 

 

081112-195408-zakonceni-bazi-img-4843 Základní kontaktní údaje a přehled festivalového týmu.

  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

20071107-mezipatra-marketa-p1020213.jpg Český gay a lesbický filmový festival byl založen v roce 2000, kdy se konal pod názvem „Duha nad Brnem“. Na prvním ročníku bylo uvedeno 8 hraných a dokumentárních filmů, 3 divadelní představení a 3 výstavy obrazů. Třetí ročník se již pod novým názvem „Mezipatra“ představil v Brně i Praze.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009