Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Soutěž: Filmem proti šikaně

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Soutěž: Filmem proti šikaně


leták Rozmanitostí proti šikaněFilmový festival Mezipatra se zapojuje do projektu zaměřeného na prosazování práv sexuálních menšin, a to především mezi mladými lidmi. Vyzývá amatérské i profesionální filmaře k natočení krátkého filmu, který bude obsahově zpracovávat téma antihomofobie. Nejlepší filmy budou finančně odměněny a promítnou se na festivalu.

Na základě studií a průzkumů mezi školáky a učiteli v České republice vychází jasně najevo, že na školách stále panuje šikana. Šikana může mít různý charakter a motivaci, jedním z důvodů diskriminace je také odlišná sexuální orientace. Projekt „Rozmanitostí proti šikaně“, který realizuje Poradna pro občanská a lidská práva ve spolupráci s Gender Studies o.p.s. a Studem Brno (pořadatelem Mezipater), se zaměřuje právě na homofobii v řadách školáků a studentů. Úkolem projektu je seznámit mladé lidi s danou problematikou, naučit je toleranci k sexuálním menšinám a zároveň poskytnout poradenství obětem diskriminačního a nenávistného jednání.

Filmový festival Mezipatra se do projektu zapojuje vyhlášením soutěže o nejlepší krátký film na vybrané téma. Soutěže se může zúčastnit kdokoliv, kdo do 15. 10. 2009 zašle maximálně 3-minutový snímek na adresu STUD Brno, Šmejkalova 75, 616 00 Brno.

Zaslané snímky zhlédne a ohodnotí tříčlenná komise, která vybere výherce soutěže, který obdrží odměnu 300 Euro (cca 7500,- Kč). Vybrané snímky se budou promítat na jubilejním 10. ročníku festivalu Mezipatra (23. 10. – 8. 11.) a budou umístěny na určené webové stránky.

Za festival Mezipatra

Kateřina Horčicová, PR & Media
GSM: +420 608 508 038
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: www.mezipatra.cz

 

rps-loga2

Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009