Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Filmový festival Mezipatra se bude letos věnovat "válce pohlaví"

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Filmový festival Mezipatra se bude letos věnovat "válce pohlaví"

cn-090925-valkapohlaviČTK, Ceskenoviny.cz, 25.září 2009 09:41

Praha - Již desátý ročník filmového festivalu Mezipatra se uskuteční na přelomu října a listopadu v Brně a Praze. Přehlídka snímků zaměřených na život homosexuální komunity se zaměří na téma naznačené sloganem Třetí světová válka pohlaví. Předvojem této kulturní akce budou vítězné filmy z minulých Mezipater postupně zpřístupněné na webu České televize. O změnách a festivalových novinkách dnes informovali organizátoři.

"Slogan jsme vybrali proto, že kategorie muž a žena jsou velmi silně zakotveny i v rámci queer komunit. Existují hodnotové rozdíly mezi určitými typy vzhledu pro muže a pro ženy, existuje odmítání bisexuality, a to jak v rámci heterosexuální, tak i homosexuální komunity, a je tu i transfobie, protože lidé odmítají přijímat ty, co změnili pohlaví," řekl ČTK ředitel festivalu Aleš Rumpel


Pořadatelé představili nové logo a vizuální styl festivalu z dílny předního českého grafika Jana Koláře. Premiéru měla také festivalová znělka režírovaná Markem Therem, jedním z nejzajímavějších tvůrců českého videoartu. Vítězové si odnesou i nové ceny navržené designéry Zdeňkem Vackem a Danielem Poštou.


Hlavní části festivalu, na němž se má promítat stovka filmových titulů, se budou konat od 23. do 31. října v Brně a od 2. do 8. listopadu v Praze. Poté následují festivalové "ozvěny" v dalších městech.


Šest filmů oceněných dříve na festivalu Mezipatra bude od 16. září zdarma k vidění na webovém speciálu www.ceskatelevize.cz/mezipatra, přičemž každou středu do začátku festivalu přibude jeden titul. Prvním v pořadí bude německý film Oi! Warning o vztahu skinheada a "pankáče". Chybět nebude ani český snímek Pusinky. Oceněné filmy doplní výběr 22 krátkých filmů uvedených na loňském ročníku.


Mezipatra jsou podle Rumpela největší kulturní událostí pro gaye a lesby v České republice. Důkazem jejich úspěchu je i stoupající počet diváků. V prvním ročníku jich prý bylo 700, loni si na Mezipatra našlo cestu 11.000 návštěvníků.


"Mezipatra jsou významnou akcí v kalendáři nejen gayů a leseb, protože zajímají i heterosexuály, kteří tvoří zhruba 50 procent diváků," uvedl Rumpel. Důvodem jejich zájmu je podle něj fakt, že dávají dobré filmy, které často získaly prestižní ocenění na mezinárodních festivalech.


"Program je bohatý a filmy jsou dobré, a proto se naši diváci vracejí, i když nejsou gayové a lesby," prohlásil šéf filmové přehlídky.


Mezipatra změnila v jubilejním desátém ročníku i podtitul. Původně český gay a lesbický filmový festival nahrazuje nově queer filmový festival. Mezinárodně užívaný termín "queer", jenž zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuály a transsexuály, tak nonkonformní heterosexuály, podle organizátorů lépe popisuje skupiny, o nichž filmy pojednávají.


Loni festival vyhrál německý film Můj přítel z Fara (Mein Freund aus Faro) režisérky Nany Neulové. Porota ocenila autenticitu příběhu ze současného Německa a zaujala ji herečka Anjorka Strechelová v hlavní roli.


První ročník festivalu byl v roce 2000 pod názvem Duha nad Brnem. Bylo na něm uvedeno osm hraných a dokumentárních filmů, tři divadelní představení a tři výstavy obrazů. Od třetího ročníku nese přehlídka nový název Mezipatra a diváci mohli snímky vidět vedle Brna i v Praze.


Loni se ve čtyřech brněnských a pražských kinech představilo 62 filmů. Hlavní téma festivalu shrnul slogan "Život po..., přičemž snímky sledovaly život hlavních postav po zásadní životní změně. Festival v obou městech a na jeho ozvěnách v Olomouci, Českém Těšíně, Českých Budějovicích a Bratislavě navštívilo 11.000 diváků. Každý ročník se zaměřuje na nějaké téma, v minulých letech to bylo například rodičovství a puberta.


Autor: ČTK
www.ctk.cz
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009