Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Lidé protestovali u svatého Václava proti papežově odsuzování kondomů

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Lidé protestovali u svatého Václava proti papežově odsuzování kondomů

idnes-090928-kondomyPavel Eichler (ČTK), Idnes.cz, 28. září 2009 18:22

V Praze na Václavském náměstí protestovaly desítky lidí proti postoji papeže Benedikta XVI. k užívání kondomů. Ten zejména v souvislosti s vysokým výskytem nemoci AIDS v Africe letos uvedl, že pouhé užívání kondomů šíření nemoci nezabrání; akcentuje spíše sexuální zdrženlivost.

Tento protest byl jediným výraznějším veřejným vystoupením proti papežovi po dobu jeho třídenní návštěvy České republiky. Proto přilákal množství zahraničních novinářů, kteří tvořili velkou část účastníků setkání.

Demonstranti svolaní sdruženími homosexuálů poukazují na papežovy výroky o sexuální zdrženlivosti, která jediná podle něj zabrání šíření nemoci AIDS především v Africe.

"Také není pravda, že k šíření AIDS přispívá promiskuita, většina afrických žen se nemocí nakazí při svém prvním pohlavním styku, a to s manželem," prohlásil Aleš Rumpel, ředitel gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra. "Nepotřebujeme dogma, potřebujeme informace," dodal Rumpel.

Svatý Václave, chraň oběti HIV

Pořadatelé proto kondomy chválili, rozdávali a nabádali lidi, aby je nafukovali k prasknutí, aby "praskly jako katolická dogmata".

Pod sochou českého patrona, jehož svátek se dnes připomíná, visel transparent s nápisem "Svatý Václave, nedej zahynout obětem HIV" či "Papa don't Preach Death" (otče, neprosazuj smrt) patrně s odkazem na známou píseň zpěvačky Madonny.

Papež kritizovaný výrok pronesl letos v březnu na cestě do Afriky. Okamžitě se proti němu ohradili zástupci Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS i politici například z Francie a Německa.- čtěte více o papežově návštěvě Afriky

Mluvčí Vatikánu poté uvedl, že papež chtěl zejména zdůraznit, že spoléhání se na kondomy odvádí pozornost od potřeby řádné sexuální výchovy.

Táhni, odkud jsi přišel, zaútočili na papeže komsomolci

Ještě mnohem nevybíravěji se od papeže pustili mladí radikální komunisté.

Jejich předseda a kandidát do Poslanecké sněmovny Lukáš Kollarčík na stranickém webu Benedikta XVI. nazval obchodníka s opiáty. Uvedl, že "katolická církev je největší opiátová firma na světě".

V jiném článku věnovaném papežově návštěvě Česka komsomolci připomínají jeho povinné členství v Hitlerjungend a vzpomínají na marxismus-leninismus, podle kterého náboženství mizí s rozvojem socialismu.
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009