Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Výstava Festivalu sexuálních menšin musela pryč z kavárny, hosté se bouřili

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Výstava Festivalu sexuálních menšin musela pryč z kavárny, hosté se bouřili

Jiřina Veselá a Miloš Šenkýř, lidovky.cz, 9. října 2009 12.40lidovkycz-091009-web-Vystava_Festivalu_sexualnich_mensin_musela_pryc_z_kavarny_hoste_se_bourili

Výstava fotografií, kterou uspořádali v Brně organizátoři festivalu sexuálních menšin Mezipatra, se musela přestěhovat. V kavárně, kde byla, prý dráždila. Pořádající sdružení mluví o cenzuře, majitelé kavárny o podrazu.

 

Fotografické akty vzbudily nevoli návštěvníků brněnské kavárny Spolek. Prý je rušily při popíjení kávy a konzumaci. Provozovatelé kavárny chtěli proto po organizátorech výstavy, která je součástí doprovodného programu filmového festivalu s tematikou sexuálních menšin Mezipatra, aby ty nejspornější snímky sundali.

"Provozovatelé kavárny v předstihu všechny fotografie viděli a schválili," ujistila za organizátory Tereza Hendlová. Podobné třídění odmítli a označili je za cenzuru.

Provozovatel kavárny Radek Helia ale mluví o podrazu. "Schvalovali jsme obrazy, ale ty, které byly nejproblémovější, jsme předem neviděli. Nechceme cenzurovat, jde o otázku vkusu," řekl LN.

Výstava s názvem Tělo měla ve Spolku vernisáž před týdnem.  Ukázalo se však, autorská zpověď studentů ateliéru fotografie z ústecké univerzity Josefa Rabary, Jana Přibylského a Václava Kopeckého o lidském těle je pro hosty nestravitelným soustem.

Nebyla to těla modelů a modelek, říkají autoři

Pohoršení vzbudil konkrétně soubor Jana Přibylského, který vznikl focením v pološeru za použití přímého blesku, čím autor zachytil okamžik studu odhalených modelů a modelek. "Jinými slovy nezachycovaly takové to krásné tělo, na jaké je většina lidí zvyklá," míní Hendlová.

Podle autora snímku Jana Přibylského jeho práce nejsou pohoršující, ale jsou naprosto morálně nezávadné. "Je to školní klauzura, byly vystaveny ve škole a dostal jsem za ně jedničku," zažertoval autor. Podle něj je série snímků o studu. "O tom, jak se lidé stydí, když se mají fotit nazí, jak se stydím já, když je mám fotit. Ale teď se ukazuje, že je to nejvíc o tom, jak se stydí lidé, kteří se na to dívají.

Nakonec se přesouvá celá výstava

"Někteří z hostů si stěžovali, že jim vystavené fotografie nedovolují v klidu si vychutnat kávu a jídlo. Kolik takových návštěvníků bylo, to ale nevím," doplnil ředitel Mezipater Aleš Rumpl.

Po dohodě se všemi autory výstavy se pak organizátoři rozhodli přenést celou výstavu do galerie Starý pivovar v komplexu bývalého kartuziánského kláštera v Brně-Králově Poli, kde bude k vidění od příštího týdne. "Celou věci nevnímáme jako spor s provozovateli Spolku. Zarazilo mne ale, že se dnes najdou lidé, pro které je nahé tělo natolik šokující," podotkl Rumpl.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009