Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Ředitel festivalu Mezipatra odpovídal on-line

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Ředitel festivalu Mezipatra odpovídal on-line

brnensky denik-091022-rozhovor_sMarkéta Stulírová, Brněnský deník.cz, 22. října

Brno /ON-LINE/ - Ředitel kontroverzního festivalu Mezipatra Aleš Rumpel odpovídal v online rozhovoru na otázky čtenářů o filmové přehlídce, která od pátku startuje v brněnských kinech.

ONLINE ROZHOVOR ZDE

Desátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Mezipatra začne v pátek v brněnských kinech Art a Scala. Jako hlavní slogan letošního ročníku pořadatelé zvolili název Třetí světová válka pohlaví. Na otázku, proč zvolili právě tento podtitul a na jaké snímky se mohou diváci těšit, odpoví dnes odpoledne v on-line rozhovoru ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Původně gay a lesbický festival se letos proměnil ve festival queer. „Tento mezinárodně užívaný termín zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuály a transsexuály, tak i heterosexuály. Proto nejlépe vystihuje náplň festivalových filmů,“ uvedla mluvčí Mezipater Tereza Hendlová.

Festival letos nabídne i novinky: programový blok nejlepších snímků posledních čtyř let a přehlídku vítězných filmů z předchozích ročníků na webu. „I letos vybere odborná porota nejlepší celovečerní hraný film. Studentská porota zase ohodnotí nejlepší krátkometrážní snímky,“ dodala Hendlová.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009