Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Velká válka pohlaví začíná

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Velká válka pohlaví začíná

metro-091023-valka_sJosef Rubeš, Metro, 23. října 2009

V Brně dnes startuje filmový festival Mezipatra, 2. listopadu se přesune do Prahy.

Třetí světová válka pohlaví. Takový je podtitul letošního desátého ročníku filmů s (nejen) homosexuální tematikou Mezipatra 2009. Festival začíná již dnes v Brně, pak se přesune do Prahy.

V moravské metropoli se na filmy můžete vypravit do kin Scala a Art. Nabídnou se novinky, které se zaměřují především na hlubší odlišnosti v homosexuální menšině a méně známá témata, například hermafroditismus. Festival také nabídne přehlídku filmů anglického režiséra Dereka Jarmana, snímek Brüno, ale i taneční party a výstavy.

„Otvíráme netradičním filmem
argentinské režisérky XXY. Je to o intersexualitě, o hermafroditismu. O Alex, která se narodila s oběma pohlavními znaky. A teď je jí patnáct, máma z ní chce mít holčičku, ale tatínek si říká, že možná ta mužská část hraje větší roli a chtěl by z ní mít syna,“ říká ředitel přehlídky Aleš Rumpel. Alex si však podle něj nechce vybrat. „Proč by si musela zvolit jedno z těch dvou pohlaví?“ vysvětluje poselství filmu Rumpel.

Filmem, který nabourává zažité představy o sexualitě, je také Chlapský faktor. „Je to o gayích, kteří jsou velmi maskulinní - jsou to vojáci nebo policisté,“ říká Rumpel. V Brně přehlídka končí 31. října, v Praze (v kinech Lucerna a Světozor) pak začíná o dva dny později a končí 8. listopadu.

Rozhovor s Alešem Rumpelem přineseme v pondělí

„Otvíráme filmem o hermafroditismu.“ Aleš Rumpel, Mezipatra

Něco navíc Kromě Brna a Prahy se na ozvěny festivalu Mezipatra mohou těšit také diváci v Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a Českém Těšíně. Celý program (filmy, výstavy, přednášky i party) najdete na stránkách www.mezipatra.cz

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009