Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - V Brně startují Mezipatra

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

V Brně startují Mezipatra

ct udlosti v regionech brno-091023_sPetr Albrecht, Michal Fila, Česká televize, Události v regionech, 23. října 2009 18:00

Záznam pořadu si můžete pustit ZDE.

Michal Fila, moderátor:
Festival gay a lesbických filmů Mezipatra letos slaví. Přehlídka, jejímž domovským městem je Brno, dnešním večerem vstupuje do desátého ročníku. Do kina Skala, kde právě startují Mezipatra, zdravím Petra Albrechta. Odrazí se nějakým způsobem narozeniny v˙letošním programu Mezipater?

Petr Albrecht:
Mezipatra slavit budou a budou slavit jak jinak, než filmem. Organizátorům se letos do přehlídky podařilo zařadit rekordní počet snímků, mezi nimi ve zvláštní sekci i údajně nejlepší gay a lesbické filmy, které vybrali dramaturgové podobných přehlídek z˙celého světa. Jakýsi zlatý fond Mezipater nabídne pro změnu filmy, které vyhodnotila tuzemská odborná porota jako nejlepší a ty už jsou v˙tento okamžik dostupné na webu ČT, která je mediálním partnerem festivalu. Většinu filmů spojuje třetí světová válka pohlaví, trochu hrůzně znějící téma. Ten první film z˙letošní přehlídky začal zhruba před hodinou tady v˙kině Skala, další film, včetně slavnostního zahájení, je naplánován na půl devátou. O tom, že kulatiny nejsou jen o radosti a také o celé 10leté historii festivalu, už v˙následujících 80 vteřinách.

Vznikl v˙roce 2000 v˙Brně z˙lásky k˙filmu pod názvem Duha nad Brnem, o dva roky později získal současný název. Dvakrát vystřídal logo a začal se pravidelně stěhovat do Prahy. Dnes je mu 10 let a slaví. Festival Mezipatra doposud navštívilo 63˙000 diváků. Prolomil řadu tabu, nastoloval otázky a snažil se mnohdy bez obalu představit život menšin, mimo jiné i heterosexuálnímu publiku.

Aleš Rumpel, ředitel festivalu:
Neděláme to proto, abychom pobuřovali, abychom vytvářeli nějaký mediální humbuk. Děláme filmový festival, kam vybíráme filmy, které jsou kvalitní, máme filmy, které soutěžily v˙Cannes, v˙Benátkách.

Petr Albrecht, autor:
První ročník festivalu nabídl jen 8 snímků, letošní jich uvede rovnou stovku, tedy nejvíc za celou historii Mezipater. Ještě jedno nej - nejvíce problémů. Tato výstava aktů se např. musela kvůli stížnostem návštěvníků z˙kavárny stěhovat jinam. Zády se k˙festivalu obrátilo i domovské město. Primátor už potřetí nad akcí odmítl převzít záštitu a zastupitelé na žádost organizátorů o 50tisícovou dotaci řekli ne.

Daniel Rychnovský, náměstek brněnského primátora:
Já jsem za sebe vyhodnotil, že tyto věci podporovat nechci, také jsem v˙tomto smyslu konal.

Aleš Rumpel, ředitel festivalu:
To, že jsme dostali dotaci od statutárního města, jsme přičetli Brnu vyloženě v˙té symbolické rovině. Protože je to gay a lesbický, tak si to nezaslouží podporu města, ten vzkaz je jednoduchý.

Michal Fila, moderátor:
Zpátky do kina Skala za Petrem Albrechtem. Kromě Skaly, kde jinde se bude ještě promítat a jak dlouho Mezipatra potrvají?

Petr Albrecht, autor:
Filmová přehlídka se v˙Brně tradičně koná na dvou místech. Letos s˙drobnou změnou. Sál Břetislava Bakaly nahradilo kino Skala a přehlídka se uskuteční již tradičně v˙kině Art. Festival Mezipatra se v˙Brně zdrží do konce října, poté se přesune do Prahy, poté ve formě ozvěn i do dalších měst ČR.

Moderátor Festival gay a lesbických filmů Mezipatra letos slaví. Přehlídka, jejímž domovským městem je Brno, dnešním večerem vstupuje do desátého ročníku. Do kina Skala, kde právě startují Mezipatra, zdravím Petra Albrechta.
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009