Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Zjizvení umělci bojují proti rasismu

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Zjizvení umělci bojují proti rasismu

blesk.cz-091029-vystava jizvy_sBlesk.cz, 29. října 2009

Herečka Anna Geislerová (33) a tanečník Yemi A. D. (27) si nechali na tělo namalovat jizvy a šrámy. V rámci projektu Česká selekce tak představují skutečné příběhy lidí, kteří byli napadeni kvůli svému původu.

Umělci tak chtějí upozornit na zvyšující se rasismus v Česku.

„Mým záměrem je představit lidi z odlišných kulturních, etnických a náboženských prostředí, kteří si kvůli odlišné rase zažili strašné věci,“ vysvětlila tvůrkyně projektu Tamara Moyzes, která příběhy autorsky zpracovala.

Geislerová si na paži nechala namalovat židovskou hvězdu. „Příběh, který představuji, je o mladé židovce, která vyšla před restauraci a byla napadena extremisty. Kopali ji a házeli na ni dlažební kostky,“ svěřila Blesku Geislerová.

Tanečník Yemi A. D. měl po těle falešné popáleniny. „Na kluka, kterému se stalo tohle neštěstí, hodili zapálenou láhev s benzinem. Lidé by si tuhle smutnou realitu měli uvědomit,“ řekl tanečník.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009