Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Po Brně se do Mezipater podívá Praha

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Po Brně se do Mezipater podívá Praha

ct24-091103-mezipatra v praze_sČT24.cz, 2. listopadu 2009

Praha - Odlišná sexuální orientace je tématem festivalu Mezipatra, jehož desátý ročník dnes odstartoval v Praze. Jeho součástí jsou nejen výstavy, ale i filmy, včetně retrospektivy kultovního režiséra Dereka Jarmana. Na počátku byla Duha nad Brnem. Tak se jmenoval vůbec první ročník festivalu, který odkrýval život a kulturu sexuálních minorit. Od roku 2003 se duha pravidelně objevuje i nad Prahou, tentokrát ale s názvem Mezipatra jako metafora cesty člověka, ať už dolů, nebo nahoru.

Video: Reportáž Maria Kubaše

 

"Je to jediný festival, který upozorňuje na nějakou rozmanitost, která tady existuje. Ukazuje, že tady neexistují jenom heterosexuálové," uvedla k festivalu jedna z jeho organizátorek Tereza Hendelová.

Prostor, ve kterém se Mezipatra pohybují, nepatří pouze odlišnosti sexuální, ale i rasové či náboženské. Výstava Česká selekce představuje příběhy skutečných lidí, kteří byli kvůli své odlišnosti napadeni.

"Já jsem poprosila mediálně známé osobnosti, aby se zúčastnily mého projektu. Ke každé fotografii jsou texty, které jsem dohledávala docela dlouho, buď z ministerstva vnitra, či z jiných zdrojů," řekla ke své výstavě fotografií Tamara Moyzes.

Jako každoročně se festival Mezipatra zaměří zejména na filmovou tvorbu. "Přicházíme s tématem třetí světová válka pohlaví. Přicházíme s příběhy o lidech, kteří se odlišují. Řešíme téma intersexuality – jaké je to žít v těle, které nese znaky obou pohlaví atd.," doplnila Hendelová.

Za deset let navštívilo festival více než šedesát tisíc lidí. Polovina z nich v dotazníku uvedla, že se považují za heterosexuály. Cílem festivalu je přiblížit život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii a přispět tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její nedílné součásti.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009