Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Na festivalu Mezipatra zvítězil portugalský film Umřít jako muž

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Na festivalu Mezipatra zvítězil portugalský film Umřít jako muž

regiony24.cz-091108-umrit jako muz_sRegiony24.cz, 8. listopadu 2009 21:24

Ceny 10. ročníku mezinárodního queer filmového festivalu Mezipatra byly předány v pražském kině Lucerna. V kategorii celovečerních snímků zvítězilo drama Umřít jako muž od portugalského režiséra Joao Pedra Rodrigueze.

Snímek vypráví o stárnoucí hvězdě kabaretní show Tonii, která se na žádost svého mladšího přítele Rosária rozhodne pro změnu pohlaví. Hlavní hrdinka před osudovým krokem čelí výčitkám, náboženským konvencím i vážné nemoci. Společně s partnerem se vydává na cestu bez cíle, během níž touží zapomenout na realitu.

"Film bezpochyby nese rukopis výjimečného a talentovaného autora, který jistě v budoucnu natočí další vzrušující queer filmy. Umřít jako muž kombinuje subtilní herectví s odvážnou narací, brilantním užitím zvuku a náročným příběhem o touze a smrti. Je to rezonující a nezapomenutelné filmové dílo," uvedla ve svém prohlášení mezinárodní porota, která vybírala ze 12 soutěžních titulů.

O vítězném snímku rozhodl producent James McKay z Británie, americká teoretička genderových studií Judith Jack Halberstamová, německé režisérské duo Benjamin a Dominik Redingovi a česká publicistka Veronika Bednářová.

Čestné uznání hlavní porota udělila filmu XXY od argentinské režisérky Luciy Puenzové. Snímek se citlivým způsobem věnuje tématu oboupohlavnosti.

O vítězi sekce krátkometrážních filmů rozhodla porota složená ze studentů vysokých škol. Cenu Mezipater od ní dostal izraelský režisér Tomer Velkoff za snímek Zrádce, který nabízí autentický pohled do intimity homosexuálního vztahu.

Diváky z nabídky queer filmového festivalu nejvíce zaujalo švédské drama Patrik, věk 1,5 pojednávající o dvou mužích, kteří společně adoptují potomka. Vinou úřadu se k nim ovšem nedostává 1,5 roční dítě, ale patnáctiletý chlapec, což pro homosexuální pár představuje těžkou zkoušku.

Vítězné snímky dostaly ceny v podobě kaleidoskopů od designérů Zdeňka Vacka a Daniela Pošty. Po slavnostním vyhlášení byl v Lucerně uveden film Edward II. od Dereka Jarmana, jemuž festival Mezipatra letos věnoval retrospektivu.

Jubilejní 10. ročník mezinárodního queer filmového festivalu Mezipatra s podtitulem Třetí světová válka pohlaví se uskutečnil ve dnech 23. - 31. října v Brně a 2. - 8. listopadu v Praze, kde jeho program vyhledalo 12 500 návštěvníků. Snímky s tématikou sexuálních menšin budou moci zhlédnout také diváci v Ostravě, Olomouci, Pardubicích a Českých Budějovicích, kde budou probíhat festivalové ozvěny.

Autor / zdroj: Mediafax

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009