Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mezipatra v Atlantiku

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra v Atlantiku

mf-091110-ostrava_sMartin Jiroušek, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko, 10. listopadu 2009

Ozvěny 10. ročníku nekonvenčního filmového festivalu poprvé také v Ostravě

Ostrava - Chlapský faktor, Nový svět, Svazující slova, Noční můry mužů a další snímky zaměřené na nelehký život běžné společnosti se vymykajících jedinců nabídnou festivalové ozvěny brněnských Mezipater. Festival zahájí ve čtvrtek v klubu Atlantik vernisáž výstavy fotografií Petra Kišky, která bude pro Ostravu speciálně rozšířena o ženskou část. "Nechtěli jsme se tady dívat jen na polonahé chlapy, tak vznikl tento unikátní cyklus fotografií vytvořených speciálně pro ostravskou část festivalu," říká Vladimír Šmehlík, jehož zásluhou se Mezipatra poprvé konají také v Ostravě. "Naše město patří k těm, kde je komunita gayů a lesbiček nejpočetnější po Praze. Máme tady například pět specializovaných klubů," dodává Šmehlík, který o gay podnicích napsal také do nedávno vydaného průvodce po Ostravě.

Pro Šmehlíka, který je na festival patřičně hrdý, je důležité, aby byla akce vnímána v širším kontextu současné společnosti. Podle něj je totiž důležité, že festival nese podtitul Queer. Podle festivalové definice slovo queer přispívá k posunutí významu od úzce zaměřených jedinců k označení obecnějšího odklonu od tradičního vnímání identit založených na neměnných kategoriích muž a žena, heterosexuální a homosexuální. Mezipatra se letos v Brně konala již po desáté a patří k zavedeným akcím. Zaměřují se na významné osobnosti světové kinematografie svého druhu.


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009