Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - V Brně začala přehlídka filmů s tematikou sexuálních menšin

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

V Brně začala přehlídka filmů s tematikou sexuálních menšin

internetporadna-091026-v brn_sInternetPoradna.cz, ČTK, 26.října 2009

Brno - Filmy o homosexuálech a dalších skupinách s menšinovou sexuální identitou nabízí ode dneška v brněnských městských kinech 10. ročník festivalu Mezipatra. Cílem přehlídky je vnášet rozmanitost do unifikované české společnosti a upozorňovat na problémy menšin.

Podtitul jubilejního ročníku zní Třetí světová válka pohlaví, řekl ČTK ředitel festivalu Aleš Rumpel. Na programu Mezipater je letos přibližně 100 filmů z celého světa. Filmaři si rozdělí tři ocenění.

Odborná porota vyznamená nejlepší celovečerní hraný film, studenti vyberou nejlepší krátký film a o třetím ocenění rozhodne hlasování diváků. Letošní filmová retrospektiva je věnována britskému filmaři Dereku Jarmanovi, který zemřel před 15 lety. Byl jedním z prvních Britů, kteří veřejně prohlásili, že jsou HIV pozitivní.

Na oslavu výročí se pořadatelé rozhodli zpřístupnit na internetu filmy, které odborné poroty ocenily v minulých ročnících. Na webovém speciálu www. ceskatelevize. cz/mezipatra tak lidé mohou zhlédnout například legendární německý film Oi!

Warning o vztahu skinheada a pankáče, španělské Medvídě, drama Něco úplně nového, české Pusinky a německý film Můj přítel z Fara. Mezipatra mají řadu doprovodných akcí v podobě výstav, veřejných diskuzí a festivalových večírků. K zajímavostem patří například autorské čtení slovinského spisovatele a gay aktivisty Brana Mozetiče.

Autor představí svůj román Andělé, který je podán jako retrospektiva hrdiny stíhaného za vraždu soudní znalkyně. Filmový festival vznikl v roce 2000. Tehdy akci pod názvem Duha nad Brnem navštívilo asi 700 lidí.

Do letoška napočítali organizátoři 63.000 návštěvníků. "Z našich zjištění vyplývá, že lidé z gay a lesbické komunity tvoří asi jen polovinu návštěvníků," uvedla manažerka Mezipater Tereza Hendlová.

I proto se v názvu festivalu už neobjevují slova gay a lesbický, které nahradilo víceznačné slovo queer, zahrnující jak lesby, gaye, bisexuály a transsexuály, tak nonkonformní heterosexuály. Úvodní brněnská část potrvá do konce měsíce.

Pražskou část naplánovali pořadatelé na 2. až 8. listopadu. Přesný program najdou zájemci na webových stránkách www.mezipatra.cz.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009