Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Historie festivalu: Dynamický vývoj

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Historie festivalu: Dynamický vývoj

20071107-mezipatra-marketa-p1020213.jpg Český gay a lesbický filmový festival byl založen v roce 2000, kdy se konal pod názvem „Duha nad Brnem“. Na prvním ročníku bylo uvedeno 8 hraných a dokumentárních filmů, 3 divadelní představení a 3 výstavy obrazů. Třetí ročník se již pod novým názvem „Mezipatra“ představil v Brně i Praze.

Název Mezipatra odkazuje k symbolickému prostoru, ve kterém se mohou setkávat různorodí lidé bez rozdílu a vyjadřuje úspěšnou festivalovou strategii spojovat hetero a ne-heterosexuální diváky a divačky.

Pátý ročník podtrhl mezinárodní charakter festivalu účastí zahraničních umělců. 8000 diváků navštívilo projekce 67 filmů a dalších 20 akcí – divadelní představení, scénická čtení her, výstavy i hudební produkce. Ozvěny festivalu proběhly také v Hradci Králové.

Šestý ročník proběhl v Brně, Praze a poprvé i v Českém Těšíně. 90 % filmů bylo uvedeno v české premiéře. Filmový program doplnily čtyři výstavy fotografií, z nichž dvě vznikly exkluzivně pro festival jakožto reflexe jeho hlavního tématu, dvě panelové diskuse, večer scénického čtení, literární večer, dva koncerty a rekordních patnáct divadelních představení. Festival přilákal 8 500 diváků.

Sedmý ročník se konal opět v Brně, Praze a v Českém Těšíně. Ve dvou hlavích městech proběhlo 85 projekcí a 30 akcí doprovodného programu. Festivalové ceny vytvořil Zdeněk Vacek, renomovaný designér a vítěz prestižní přehlídky designblok, předávání cen moderovala držitelka Ceny Alfréda Radoka herečka Ivana Uhlířová. Záštitu nad festivalem převzali pan Václav Havel a MUDr. Pavel Bém, primátor Hl. m. Prahy. Zájem širokého spektra publika se promítl do návštěvnosti 10 500 diváků.

Ti převzali záštitu i nad osmým ročníkem. Rok 2007 jako hlavní téma prezentoval buřičství, celkem bylo uvedeno 95 projekcí v 9-ti kinosálech. Ozvěny festivalu proběhly v Českém Těšíně, Olomouci a také v Bratislavě. Festivalovou znělku vytvořil přední český vizuální umělec Michal Pěchouček, držitel prestižní Ceny Jindřicha Chaloupeckého. Během pražské části festivalu ČT2 každodenně vysílala Minuty z Mezipater.

Od 4. ročníku udělují nejlepším filmům ceny dvě mezinárodní poroty. Vítězové byli:

 

Cena hlavní poroty pro nejlepší celovečerní hraný film Cena studentské poroty pro nejlepší hraný krátký film
  • 2008: Můj přítel z Fara
    (Mein Freund aus Faro, Nana Neul, Německo)
  • 2007: Svědkové
    (Les Témoins, André Téchiné, Francie)
  • 2006: Něco úplně nového
    (Whole New Thing, Amnon Buchbinder, Kanada)
  • 2005: Medvídě
    (Cachorro, Miguel Albaladejo, Španělsko)
  • 2004: Miluji Tě?
    (Do I Love You?, Lisa Gornick, VB)
  • 2003: Oi! Warning
    (Oi! Warning, Benjamin & Dominik Reding, Německo)
  • 2008: Islandský zápas
    (Braedrabylta wrestling, Grimur Hakonarson, Island)
  • 2007: Kdo je tady dominantní?
    (Who’s the Top?, Jennie Livingston, USA)
  • 2006: Mimořádná nabídka
    (Offerte speciali, Gianni Gatti, Itálie)
  • 2005: Zamilované noci
    (Nights in Love /Kär i natten, Håkon Liu, Švédsko)
  • 2004: Tlusté rty, tenké rty
    (Thick Lips Thin Lips, Paul Lee, Kanada)


Devátý ročník proběhl pod záštitou Pavla Béma, primátora Hl. m. Prahy a Mgr. Václava Jehličky, Ministra Kultury. 62 filmů se představilo ve dvou brněnských a pražských kinech souběžně (Kino Art a Sál Břetislava Bakaly, Světozor a Lucerna) v termínu od 31. října do 12. listopadu 2008. Hlavní téma festivalu shrnul slogan "Život po..., přičemž snímky reflektovaly život hlavních postav po zásadní životní změně. Retrospektovní profilm byl věnován německéu klasikovi Rosovi von Praunheimovi, který festival osobně navštívil. Mezipatra hostila mezinárodní seminář pro organizátory a organizátorky LGBT festivalů. 11 000 diváků a divaček festival navštívilo v domovských městech a na ozvěnách v Olomouci, Českém Těšíně, Českých Budějovicích a Bratislavě. Televizní festivalový deník Minuty z Mezipater doplnila mutace pro vysílání na frekvenci Radia 1.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009