Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - TZ: Mezipatra budou

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Mezipatra budou

Mezipatra budouBrno 15.4.: Mezipatra letos nedostala od města Brna žádnou dotaci, a to z iniciativy primátora Onderky. Namísto toho se zastupitelé ze Strany Zelených a sdružení Brno 2006 rozhodli věnovat dárkový šek ve stejné hodnotě, jakou měla neudělená dotace. Mezipatra každopádně budou.


Ačkoli kulturní komise Rady města Brna dotaci ve výši 50 tisíc korun schválila a doporučila její udělení, radní odhlasovali pravý opak. Na stranu Mezipater se dali zastupitelé ze Strany Zelených a sdružení Brno 2006. Ti se rozhodli tuto částku věnovat sami, a to z peněz, které dostávají jako odměnu za práci v představenstvech městských společností.

Když se média primátora Onderky ptala, jaký byl důvod jeho zamítavého doporučení, dostala i tyto odpovědi: „Na akci město přispělo v posledních dvou letech a to podle mě stačí na to, aby se festival rozhýbal a dokázal uživit sám.“ (pro Brněnský deník). Náměstek primátora za KDU-ČSL Daniel Rychnovský otevřeně prohlásil, že při rozhodování hrál roli i fakt, že jde o festival gay a lesbických filmů (pro MF Dnes).


Ačkoli jsme primátora hned po zamítnutí dotace dopisem požádali o schůzku, ani po telefonické urgenci jsme dosud neobdrželi žádnou odpověď.
Předpokládáme, že jeho negativní gesto nevzešlo z nepřátelství vůči festivalu nebo snad z nějakého ideologického konfliktu, ale pouze z neinformovanosti pana Onderky.

„Informace o zamítnutí dotace zvedla vlnu ohlasů, rozhořčených a podpůrných. Autorům za ně děkujeme, ale současně je upozorňujeme, že my sami to rozhodnutí nezměníme. Jeho strůjcem je primátor Onderka, a proto právě jemu – na adresu kanceláře primátora Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. – by měli směřovat svoje dopisy, popsat mu svůj pozitivní vztah k Mezipatrům nebo vysvětlit mu přínos festivalu pro Brno a jeho občany,“ říká ředitel festivalu Aleš Rumpel.


Na základě četných ohlasů uspořádá občanské sdružení STUD Brno, organizátor Mezipater, ve středu 15. dubna v klubu Desert večer pro příznivce Mezipater.

Účastníci se dozví informace o kauze „Mezipatra bez brněnské dotace“. Uslyší poprvé novou píseň brněnského hiphopového dua ČokoVoko, kterou duo složilo jako reakci na škrt zastupitelstva. A uvidí výběr nejlepších krátkých filmů z posledních ročníků festivalu. Od 20 hodin, vstup je zdarma.


„Každopádně festival v Brně bude, protože víme, že máme podporu diváků, ale také části zastupitelstva, které si uvědomuje, jaký význam Mezipatra nejen pro Brno jako město, ale i pro jeho obyvatele, mají,“ dodává Aleš Rumpel. Jubilejní 10. ročník se uskuteční v tradičním podzimním termínu, v Brně od pátku 23. října do soboty 31. října.

 


Kontakt pro média:
Kateřina Horčicová
PR manažerka
GSM: 608 508 038

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009