Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - O dramaturgii festivalu

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O dramaturgii festivalu

Aleš Rumpel o dramaturgii festivalu Mezipatra po deváté.

Někdo jde nahoru, někdo dolů. Ještě nikdy jsme se v hlavní dramaturgické linii tolik nepřiblížili smyslu názvu našeho festivalu - Mezipatra. Hlavní téma je totiž  "život po..." - po změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky. Téma to není temné, postavy  letošních filmů jsou totiž v neokázalém smyslu slova hrdinové a  hrdinky, kteří se vyznačují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít.

Život po… je výzvou většinovému filmu. Vzpomeňme si na Philadelphii, Kluci nepláčou nebo Zkrocenou horu – teplé postavy čeká vždy smrt, jako by poselstvím továren na sny bylo, že teplí nemají šanci na happy end.

V návaznosti na hlavní téma a v intencích naší vytrvalé snahy přinášet různorodá zobrazení jsme do festivalové znělky pozvali i lidi, kteří žijí s fyzickým handicapem. Chceme tak upozornit na to, že nebezpečný koncept „normálnosti“ vytěsňuje „jinakost“ z veřejného prostoru na základě různých kategorií a sexualita je jen jednou z nich.

Tradiční součást programu Mezipater, retrospektivní profil, letos věnujeme kritikovi „normálnosti“, tabuizace a mlčení o nepříjemných tématech, věčnému německému „úchylovi“ (jeho vlastní označení), Rosovi von Praunheimovi.

Neexistence happy endu v gay Hollywoodu, zobrazování AIDS, kategorie nenormálnosti, ale i vztahy queer teorie a praxe k tělesnému „postižení“, toho všeho se dotknou debaty, které jsme připravili v doprovodném programu.

V programu je ale jako každý rok místo i pro čirou nekomplikovanou radost. Frivolní filmy letos uvádíme v sekci Půlnoční pop, přičemž nejdrzejší z těchto filmů přebral pseudolesbické scény klasického heteráckého porna, aby je přetavil v novodobou zábavu pro lesby.

Přeji vám různorodá Mezipatra.

Aleš Rumpel
ředitel festivalu

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008