Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Tělo: Ženská definice

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Tělo: Ženská definice

telo_zenska_definice.jpgTělo: Ženská definice / Body: A Women’s Definition
USA 2002
anglicky délka - 42 min, Beta SP

Scénář, kamera a režie: Sharon Pellerin
Hudba: Christophe Royer, Susan Kasper, Elise Hurwitz
Střih: Loren Sorensen

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Co holky dělaj, Čím větší, tím lepší, Hard Fat


Dokument o ženách, které posilují a trénují, aby se utkaly o zlato v bodybuildingu na Gay Games v Amsterodamu (svého druhu Olympijské hry). Film se zabývá několika tématy, z nichž nejdůležitější se zdají být ženskost a mužskost (pokud existují) a rozdíl mezi nimi (pokud existuje). A o čem je vlastně ženské posilování? Pokud žena dosáhne opravdu výborných výsledků, nepřestává tím být ženou? Aktérky filmu se shodují na tom, že je především důležité být sama sebou a cítit se dobře se svým a ve svém vlastním těle. Posilování a vzpírání jim pomáhají v jejich životech. Jsou nejen projevem překonávání bariér, ale také projevem sebezapření a neuvěřitelné disciplíny. Kvůli milovanému sportu musely některé z nich přehodnotit dosavadní životní styl – například po zjištění, jak velké množství běžných sociálních aktivit je spojených s rituálem jídla: posilovat znamená v první řadě držet přísnou dietu. Ducha celého dokumentu pak vyjadřuje heslo: „Nejsme odlišní, jsme jen výjimeční.“


Body: A Women’s Definition struggles with the rigorous and sometimes selfcontradictory discipline of women’s bodybuilding. The film follows eight lesbian bodybuilders from their home gyms to the Gay Games of 1998 in Amsterdam. In their own voices, the women explore issues of muscularity, femininity, body image, and self/empowerment. Bodybuilding isn’t just a vanity sport for these women; it is a means by which they have dramtically transformed their lives. Honest personal accounts examine these women’s passion and drive for making their bodies powerful works of art.

 

Co holky dělaj… / Things Girls Do…
USA 2002

Režie: Broderick Fox

Některé holky zvrací. Nebo nejí. Protagonistka tohoto dokumentu vypráví svůj příběh hyperaktivní studentky, která si přibírá povinnosti, aby zvyšovala výdej energie.

You must have seen the story a million times. But are you sure? Have you seen this film?

 

Čím větší, tím lepší / The Bigger The Better
Velká Británie 2003

Režie: Timothy Smith

Výprava do světa představ o těle gay mužů a průzkum role, jakou má krása, a představy o ní v současné gay kultuře. Hledání maskulinní dokonalosti se zmíněním fascinace mužským tělem v kulturních dějinách. Dokument s názory mnoha odborníků, kromě jiných také (legendárního) Richarda Dyera.

The Bigger The Better is a documentary that explores the notion of gay male body image and examines the idea of contemporary male beauty within the gay scene.

 

Hard Fat
Kanada 2002

Režie: Frederic Moffet

Dokumentární film o muži, který smysl svého života vidí v pěstování velkého mužného břicha – jako fetiše pro sexuální partnery, jako vyjádření vlastního názoru na svět, jako seberealizace. Krása těla je zde definována osobními preferencemi a „úchylkami“, ne zvyklostmi a předsudky společnosti.

The documentary of a man who sees the purpose of his life in cultivating a big “manly“ belly as a fetish for his sex partners, as an expression of his own worldview and as self-fulfilment. Here, physical beauty is not defined by social conventions and prejudices, but bz individual preferences and idiosyncracies.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové