Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Tarik el Hob: Cesta k lásce

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Tarik el Hob: Cesta k lásce

tarik_el_hob.jpgTarik el Hob: Cesta k lásce / Tarik el Hob, The Road to Love
Francie 2001
francouzsky a arabsky s anglickými titulky - délka 70 minut, Beta SP

Scénář: Rémi Lange, Antoine Parlebas
Režie: Rémi Lange
Kamera: Rémi Lange
Hudba: Bruno Haney
Střih: Rémi Lange, Antoine Parlebas
Hrají: Karim Tarek, Riyad Echahi, Sihem Benamoune, Abdellah Taia, Mustapha Khaddar a další

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Si-rite Story

Karim, francouzský student alžírského původu, se rozhodne natočit dokumentární studii o homosexualitě v kulturním prostředí severní Afriky. Podá si inzerát a s mladými muži, kteří na něj odpoví, pak natáčí rozhovory. Spřátelí se s Faridem, leteckým stevardem, který ho seznámí s muslimskou gay komunitou v Paříži i jinde. Karim tak objevuje komplikované a často protichůdné vztahy, které k homosexualitě zaujímá islám. Zjistí například, že v islámské oáze Siwa v Egyptě byly v minulosti prováděny i svatební obřady mezi muži, většinou mezi mužem starším a vyzrálým a chlapcem kolem patnácti let – vzniklé svazky ale platily jen do doby, než byl mladší z mužů zralý k uzavření běžného manželského svazku. Během práce na projektu si začne uvědomovat vlastní homosexualitu.

Film můžeme řadit k žánru „comig-out“, ale překračuje ho experimentováním s formou sociologické studie provedené technikami home movie.

Získal ocenění na GLTB festivalech Outfest 2003 v Los Angeles, Newfest 2003 v New Yorku a v Seattlu 2003.


A coy sexual-awakening vignette acquires home-movie texture and sociological flavor. For reasons as yet unclear to him and his girlfriend, French Algerian student Karim is compelled to undertake a documentary study on “homosexuality in the Maghreb.” He directs his camcorder and a series of ostensibly flirtatious questions at the gay young North African men who’ve replied to his ad hoping to score, rebuffing them all except airline steward Farid.

  • Adoptivním rodičem pražské projekce tohoto filmu je GaLes, studentský gay a lesbický diskusní klub

 

Si-rite story
Česká republika 2004

Režie: Honza Boček, Filip Malík

Honza, hrdina příběhu. Je mu dvaadvacet let a ještě pořád nemá kluka. Je gay a hrozně nerad o tom mluví. Kouří Startky. Je klaustrofobik. Bojí se telefonu, televize, žen a kyselého deště. Jednoho dne se vydá na výpravu, jejímž cílem je vyhodit odpadky…

The 22 year old Honza still does not have a boyfriend. He is gay and does not like to talk about that. He smokes the cheapest cigarettes. He is claustrophobic. He dreads the telephone, TV, women and acid rain. One day he takes up a journey the goal of which is to take out garbage.  

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové