Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Strážce hranice

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Strážce hranice

strazce_hranice.jpgStrážce hranice / Varuh meje / Guardian of the Frontier
Slovinsko 2002
slovinsky s anglickými titulky - délka 100 min, 35 mm

Scénář: Maja Weiss, Brock Norman Brock
Režie: Maja Weiss
Kamera: Bojan Kastelic
Hudba: Steward Dunlop
Střih: Peter Braatz
Hrají: Iva Krajnc, Pia Zemljič, Tanja Potočnik, Jonas Žnidaršič, Gorazd Žilavec a další

  • Film bude uveden společně s krátkometrážním Modrooký měsíc

Tři studentky se o letních prázdninách vydají na plavbu kanoí po řece Kolpě, která tvoří hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem, nejen mezi dvěma zeměmi, ale také mezi dovoleným a zakázaným, mezi městskou a venkovskou mentalitou. Na povrch vyplouvá xenofobie, předsudky. Avšak kde leží hranice? A kdo ji určuje? Její strážce?

Z původně idylického výletu za svobodou prostředím božské přírody zalité sluncem se příběh postupně přesunuje do roviny hororu, sexuálního napětí, zrady. Během plavby dojde k intimnímu sblížení mezi Aljou a Žanou, zatímco na první pohled upjatou Simonu, objevující své temné stránky sexuality, fascinuje neznámý muž, který si říká strážce hranice a který se objevuje čím dál častěji. Již na začátku máme dojem, že něco není v pořádku. Je to sen, noční můra nebo realita…?

Výborný psychologický thriller Strážce hranice odkrývá mužskou posedlost bránit hranice, jak sexuální, tak politické. A ukazuje strach z toho, co se může stát, jestliže je překročíme.

Film byl odměněn cenou Manfreda Salzgebera na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně v roce 2002 a na sanfranciském International Lesbian & Gay Film Festival.

Three students go on a canoe trip on the river Kolpa at the Slovenian-Croatian border, and a border between the allowed and the forbidden, the urban and the rural. Who guards it, who sets it? From the originally intended peaceful trip through a virgin sunlit area the story moves into the field of the horror, sexual tension, betrayal. Is it a dream, a nightmare or reality? The psychological thriller shows a male obsession to defend borders, political and sexual, as well as fear of what may happen when the borders are crossed. The film was awarded the Manfred Salzgeber Prize at the 2002 international film festival in Berlin and at the San Francisco Gay and Lesbian film festival.

  • Velvyslanectví Republiky Slovinsko

 

Modrooký měsíc / Lunata sas sinite oči / Blue Eyed Moon
Bulharsko 2001

Režie: Penčo Kunčev

Lehce surrealistický, eroticky laděný animovaný snímek, opírající se o dávné mýty. Je pojednán jako oslava ženy, lásky a spojení člověka (ženy) s přírodou. Výsledkem je poetický obraz plný metafor a proměn.

A slightly surrealist picture with the touch of the erotic, drawing on ancient myths. Made as the celebration of woman, love and the connection between person and nature. The result is a poetic picture full of metaphors and transformation.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové