Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Sirény třiadvacátého století

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Sirény třiadvacátého století

sireny_triadvacateho_stoleti.jpgSirény třiadvacátého století / Sirens of the 23rd century
USA 2003
anglicky - délka 86 minut, 35 mm

Scénář a režie: Jennifer M. Kroot
Kamera: Gary Rohan
Hudba: Tone Sanchez
Střih: Tom Bullock
Hrají: Omewenne, Trevor Hale, Jennifer Kroot, Richard Harder, Tina Morasco a další


Ve světě, kde ženskost je mimo zákon, supermodelky trpí v pracovních táborech a kosmetičtí pracovníci jsou považováni za zločince, krásné povstalkyně společně bojují za svobodu péče o pleť. Formou fantastické a skeptické distopie film zkoumá témata krásy, marnosti a tradičního pojetí ženských sociálních rolí. Princezna Helena, která se rozhodně nehodlá provdat za kongresmana Troye, jak by se líbilo jejím rodičům, se rozhodne utéct a připojit ke skupině odbojných a krásných „Obětí třiadvacátého století“. Ty vyznávají ženskou krásu v pojetí pozdního dvacátého a ranného jednadvacátého století – školí se v umění nakupovat, v mistrovských bulimických dovednostech a teorii plastické chirurgie. Podaří se princezně zachránit krásu i pro příští generace? Film se v létě 2003 stal velkým hitem San Franciského International Lesbian and Gay Film Festivalu. Režisérka Jennifer M. Kroot (která se ve filmu také objevuje v roli krásné princezny Heleny) bude hostkou pražské části festivalu Mezipatra 2004.


It’s the 23rd century. Beauty, modeling and cosmetics are all outlawed by a fascist government regime – The Men’s Plainness Advocacy. So what’s a girl without skin-care to do? Call the Beauty Renegades, of course. Led by the fearless, blue-haired Amazon, Dianna Kong, the Renegade’s execute regular guerilla raids while coverlty teaching the lost arts of beautification in an underground finishing school. But Dianna falls in love with a runaway princess Helen ... The directror will be the Mezipatra 2004 special guest.

 

  • Adoptivním otcem tohoto filmu je Pavel Štébl, Brno; adoptivním rodičem brěnské projekce je také Gender centrum při FSS MU.
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové