Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - O mužích a bozích

logo Mezipater

Mezipatra 2004

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O mužích a bozích

o_muzich_a_bozich.jpgO mužích a bozích / Des hommes et des dieux / Of Men and Gods
Haiti 2002
kreolsky s anglickými titulky - délka 52 min, DVD

Scénář: Anne Lescot
Režie: Anne Lescot, Laurence Magloire
Kamera: Anne Lescot, Jean-Francois Chalut, Laurence Magloire
Hudba: Ti Bouc, Aguervi, Roro, Jeannot
Střih: Rachele Magloire, Laurence Magloire
Hrají: Érol, Blondine, Innocente, Denis, Jean-Marcel a další

Dokument se zabývá každodenním životem několika haitských mužů z Port-au-Prince, kteří otevřeně přiznávají a svobodně vyjadřují svou homosexuální orientaci. Ta je ale stále na Haiti spíše tabu – přesto svébytná gay kultura vzkvétá a je přijímána v kontextu tradičního náboženství Voodoo. Jakožto „potomci Bohů“ nalézají aktéři filmu prostor pro sebevyjádření prostřednictvím náboženských rituálů. Poutě za svatými, podobně jako taneční večírky, jsou pak příležitostí k setkávání a poznávání nových přátel. Celkem poklidný život a optimistický přístup k němu pak narušuje snad jen v komunitě všudypřítomná hrozba AIDS a nutnost smířit se s některými tradičními kulturními a jinými omezeními rodu (například nemožnost být matkou vlastního dítěte).


Film byl oceněn na nemalém množství festivalů, kromě jiných na newyorském Gay and Lesbian Film Festival v roce 2002, na African Diaspora Film Festival tamtéž a na gay a lesbických festivalech v Lublani, Bruselu, Grenoblu, Turíně či San Francisku.


A frank look at a largerly unexplored area, the documentary examines the daily existence of several Haitian men who are openly gay. Prevalent, yet still taboo, homosexuality and gay culture are allowed to flourish within the context of Haiti’s Vodoo religion. As “children of the Gods” these men find an outlet for theatrical expression through exhilarating performances in which they embody the gods

 

  • společná projekce s filmem Zkus mě pochopit
  • Adoptivními rodiči tohoto filmu jsou Standa a Honza
.
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2004

Ocenění 2004

Mezipatra 2004

  • Diváci: 8 000
  • Projekce: 63
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 67
  • Ozvěny: Hradec Králové