Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Kočičí bál

logo Mezipater

Mezipatra 2006

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Kočičí bál

kocici-bal-01_tn.jpgKatzenball / Feline Masquerade
Švýcarsko 2005
německy, francouzsky s českými titulky, 87 minut, 35 mm

Scénář: Veronika Minder
Režie: Veronika Minder
Hrají: Johanna Berends, Liva Tresch, Ursula Rodel, Heidi Oberli, Samira Zingaro aj.

 

Ženy, které se zamilovaly do žen, byly mezi námi mnohem dříve, než se o ně společnost začala jakkoli zajímat. V průběhu čtyřicátých a padesátých let minulého století na sebe upozornily v kruhu tehdejší Švýcarské bohémské společnosti, jejíž součástí byla tehdy i výrazná homosexuální komunita. Poté, během sedmdesátých a osmdesátých let, spojily lesby síly s heterosexuálními politickými aktivistkami, což dalo vzniknout feministické kultuře, bez níž by měla současná Švýcarská společnost výrazně jiný charakter. Očima pěti žen se režisérka ve svém debutu vydává na kulturně-historickou pouť do minulosti s cílem zprostředkovat poněkud odlišný pohled na minulé století a jeho události právě očima této „společenské menšiny“, o jejíž existenci měla široká veřejnost dlouho velmi omezené ponětí.
 
Švýcarská dokumentaristka Veronika Minder získala na loňském Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně za Katzenball cenu Teddy – oficiální ocenění berlínského festivalu pro filmy s gay a lesbickou tématikou.


THX: Velvyslanectví Švýcarské konfederace

Art, velký sál 30.10. 18:00
Světozor, velký sál 11.11. 17:30
  

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2006

Mezipatra 2006

  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 85
  • Doprovodné akce: 26
  • Filmy: 70
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2006