Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Shortbus

logo Mezipater

Mezipatra 2006

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Shortbus

shortbus-image23_tn.jpgShortbus
USA 2006
anglicky s českými titulky, 97 minut, 35 mm

Scénář: John Cameron Mitchell
Režie: John Cameron Mitchell
Hrají: Paul Dawson, PJ Deboy, Lindsay Beamish, Adam Hardman, Sook-Yin Lee, Justin Bond aj. 

Příběh, který se ze všeho nejvíce podobá nádherné barevné pohádce, nás zavede do království extravagantního Justina Bonda, místa plného sexu všeho druhu, emocí, lidských osudů a soudržnosti, na nikdy nekončící párty nazývanou Shortbus. Zde se protknou životy pozitivního a láskyplného Jamese a psychicky nevyrovnaného Jamieho žijících spolu v homosexuálním svazku, sexuální terapeutky Sophie, která sama nikdy nezažila orgasmus, citově vyprahlé Severin poskytující sado-maso služby, citlivého mladíka Setha hledajícího si partnera elektronickou cestou, ale i starosty města a mnoha dalších. Každý z nich řeší nějaký problém či frustraci, ale jak už to v pohádkách bývá, všechno dobře dopadne.

Úvodní střihová sekvence doprovázená animovanými celky města a svižnou hudbou nás upozorňuje, že budeme vrženi do cirkusového víru snímku, u kterého se nudit prostě nelze. Film chytlavě, zábavně a moderně tematizuje i ukazuje sexualitu, vše zcela otevřeným způsobem. Celý příběh je prosycen atmosférou lidské hřejivosti a pospolitosti komunity, do které nás zavádí, i celého New Yorku, kde se odehrává. 

The story resembles a wonderful colorful fairytale. It leads us to the kingdom of the extravagant Justin Bond, a place full of sex of every kind, feelings, human destinies and love, to a neverending party called Short bus. This is the place where the fates of many heroes cross. Every one of them solves some problem or frustration and finally handles it happily. The movie very frankly presents and shows sexuality.

THX: Aerofilms

Světozor, velký sál 12.11. 2006 19:30 - ukončení festivalu, host: režisér John Cameron Mitchell
Lucerna, 9.11. 2008 15:30

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2006

Mezipatra 2006

  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 85
  • Doprovodné akce: 26
  • Filmy: 70
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2006