Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Dotek růžové

logo Mezipater

Mezipatra 2006

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Dotek růžové

dotek-ruzove-01_tn.jpgTouch of Pink
Kanada, Velká Británie 2004
anglicky a českými titulky, 90 minut, DVD

Scénář: Ian Iqbal Rashid
Režie: Ian Iqbal Rashid
Hrají: Jimi Mistry, Kristen Holden-Ried, Suleka Mathew, Kyle MacLachlan aj.

 

Režisér filmu Dotek růžové, Ian Iqbal Rashid, byl původně básník a televizní a rozhlasový scénárista; stejně jako hlavní postava Alim pochází režisér z Afriky, vyrůstal v Torontu a na začátku devadesátých let se přestěhoval do Anglie. Přestože byl Rashid režisérem až v druhé řadě, je jeho první dlouhometrážní film velice zdařilý.
 
Jde v něm o konfrontaci rozdílných kultur: Alim (Jimi Mistry, např. The Truth about Love) je vyznáním Muslim, je gay, má přítele a z Kanady ho přijede navštívit jeho nic netušící matka. S humorem a nadsázkou pak sledujeme zoufalého Alima, jak se snaží povědět své matce o vztahu s Gilesem a jak vždycky raději vymyslí další lež. Naštěstí Alimovi v jeho nesnázích radí duch Caryho Granta v podání úžasného Kyla MacLachlana, známého především z Lynchových filmů Modrý samet nebo Twin Peaks. Alimova maminka, přestože jako zástupce rodiny a tradice přináší Alimovi spoustu nepříjemností, je vykreslena velice sympaticky a její mateřská starostlivost je ironicky odlehčena. Snímek už svým názvem odkazuje k filmu Touch of Mink (1962) s Cary Grantem v hlavní roli a znalec tu najde několik přímých citací. Kyle MacLachlan za tento film získal cenu Genie (kterou každoročně uděluje Akademie kanadského filmu a televize) za nejlepší vedlejší roli.

THX: Bonton Films

Adoptivními rodiči brněnské projekce filmu jsou P3 - Petr Matoušek a Petr Sabadáš. Děkujeme.
Adoptivním rodičem pražské projekce filmu je Karel Niederle. Děkujeme.

Art, velký sál 29.10. 16:00 - vstup jen na permanentky
Světozor, velký sál 11.11. 15:30 - vstup jen na permanentky

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2006

Mezipatra 2006

  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 85
  • Doprovodné akce: 26
  • Filmy: 70
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2006