Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - TZ: Výstavy nabízejí poznání skrze sebereflexi a tělo

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Výstavy nabízejí poznání skrze sebereflexi a tělo

Brno 29.9.2009: První říjnový den je začátkem cyklu doprovodného programu 10. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra. Ve čtvtek 1.10. se v Brně koná první vernisáž. Před začátkem a v průběhu QFF Mezipatra (Brno: 23.-31.10., Praha: 2.-8.11.) bude mít veřejnost možnost navštívit výstavy, divadelní představení, debaty, přednášky a parties. První tři brněnské výstavy fotografií se nesou ve společném duchu sebepoznání a poznání okolního světa skrze tělo a nitro s ním spojené.

První v pořadí bude výstava s názvem Tělo autorů Josefa Rabary, Jana Přibylského a Václava Kopeckého, která bude k vidění od 1.10. do 31.10. v Kavárně Spolek, Orlí 22. Jedná se o autorskou zpověď studentů Ateliéru fotografie z ústecké Univerzity J. E. Purkyně o vlastním těle. Autoři se ve své fotografické zpovědi noří více do hloubky a na rozdíl od tradičního pojetí aktu využívají tělesna jako prostředku vnitřního vyjádření, aniž by narušili estetiku nebo si libovali v pohrávání s divákovým libidem. Vernisáž 1.10. začíná v 19:00.

 

 

telo2

Další výstavou je fotografický cyklus Cesty mystifikace. Tato prodejní výstava německo-slovenského autora Gerharda Sebastiana Hámora bude představena  9.10. v Café Steiner na ulici Gorkého 38 a bude probíhat do 31.10. Autorův zkoumavý postoj mu odhaluje, že nahlížení vnějšího světa není možné jinak než skrze sebepoznání a naleznutí osobního příběhu v něm. Autoportréty se nesnaží svět vysvětlovat, ale spíše jej tázavě pozorují. Zdůrazňují důležitost cesty za poznáním, bloudění v propletenci osobních příběhů a mystifikace.

 

cesty_mystifikace1

Třetí výstavou je soubor fotografií autorek Veroniky Boby Daňhelové a Karly Judythy Hostašové s názvem Fit und schick. Autorky navazují na dřívější spolupráci inspirovanou neznámým prostředím, která vyústila v kritikou ceněný projekt Když vánek opře své prsty o naše vnady. Tentokrát volí prostředí fitness centra a navzájem se staví do rolí fotografky a performerky. Na neprozkoumaném místě těží z prostředí nabízející tělo v jeho roli chrámu spjatého s kultem fit a šik života. Opětovně prožívají nevyslovitelnou zkušenost. Výstava se uskuteční v Marcus Gallery na Úvoze 24 a potrvá od 16.10. do 16.11.

 

fit_und_schick1

Akrylové malby Jana Písaříka jsou k vidění od 12. října ve Starém pivovaru. Soubor obrazů umělce, který se pohybuje mezi Prahou a Barcelonou, nese název Sardinky v oleji. Vernisáž bude začínat v 19.00 hod.

 

 

sardinky-v-oleji1-175

Kromě výstav se v programu doprovodných akcí, které v Brně probíhají před začátkem vlastního festivalu, představí pražské Perfidní divadlo s hrou D.P.B.O.P.M. aneb 1+1=3. Pro tento soubor je typické mužské herecké ztvárnění ženských rolí a prezentuje se jako vycházející z „cimrmano-shakespearovského pojetí divadelní tvorby“. Představení se odehraje 17.10. od 20.00 hod v prostorách Starého pivovaru v areálu Fakulty informatiky VUT (Božetěchova 1). Komedie autora Raye Cooneyho v režii Jiřího Kukačky ztvárňuje příběh londýnského taxikáře Johna Browna, který je ženatý se dvěma ženami. Sleduje jeho peripetie v momentě, kdy celá situace vyjde díky malému incidentu najevo.

perfidni-divadlo1

S výjimkou divadelního představení, u kterého vstupné činí 100,- Kč, jsou výše zmiňované akce zdarma. Více informací na www.mezipatra.cz/2009/doprovodny


Fotografie vystavovaných děl v tiskové kvalitě na vyžádání.


Kontakt pro média:
Tereza Hendlová
PR manažerka
tel: +420 736 537 238
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009