Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - 11. Mezipatra na hraně vysokého a nízkého umění

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

11. Mezipatra na hraně vysokého a nízkého umění

Reporti.netZeno Plecky, Reporti.net, 29.10.10

 Festival Mezipatra, který za deset let navštívilo více než 75000 diváků a divaček, vstupuje do 11. ročníku. Letos bude balancovat na hranách žánrů vysokého a nízkého umění a již tradičně se chystá bořit kdejaká klišé a stereotypy.

Téma “Vysokého umění” provokuje tázání po způsobu, jak si vlastně umělecké dílo může vysloužit zařazení mezi “vysoké” žánry a otevírá prostor pro dramaturgickou hru a zpochybňování hranic definicí, které umění kategorizují. Na programu proto budou filmy, které mísí zdánlivě neslučitelné a převrací hodnoty “vysokého” a “nízkého”, aby objevily a stále znovu vynalézaly nové umění.

Festival se bude točit hlavně kolem osobností výjimečných umělkyň a umělců, jejichž tvorba mimo většinové proudy významně obohatila a obohacuje queer kulturu, a zároveň posouvá samo nezávislé umění do nových rovin. V kinech tak poběží filmy o legendě beat generation Allenu Ginsbergovi, progresivním průkopníkovi street artu Keithu Harringovi, filmy od slavného britského choreografa Matthewa Bourna, videokoláže militantního pařížského bohéma Toma de Pékina nebo experimentální snímky pionýrky lesbického videoartu Barbary Hammer.

Pro všechny, kdo touží vybalancovat klasická umělecká díla svěží parodií, je navíc připravena sekce Půlnoční pop-punk, v níž půjdou filmy bořící všechna klišé vysoké filmografie. Kromě filmů nabídne festival rozmanitý doprovodný program čítající výstavy současných umělkyň a umělců, sérii přednášek Queer café, operní recitál Josefa Škarky, a samozřejmě řadu parties. Mezipatra jsou každý podzim nejen festivalem pro milovníky a milovnice queer filmu, ale také platformou pro setkávání všech, kdo před konformitou upřednostňují barevnou rozmanitost.

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra 11. proběhne od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze.

www.mezipatra.cz

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010