Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mediální ohlasy

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mediální ohlasy

Topzine2

Tereza Hendlová, manažerka festivalu Mezipatra: Naše společnost není tak svobodná, jak si namlouvá

S PR manažerkou filmového festivalu Mezipatra Terezou Hendlovou o festivalovém vývoji, plánech, nedostatku lesbických filmů a současném obrazu komunity. A na jakou retrospektivu se můžete těšit? Který film byste si rozhodně neměli nechat ujít? Pokračování pátečního rozhovoru.

TopzineEXKLUZIVNĚ s Terezou Hendlovou, PR manažerkou Queer filmového festivalu Mezipatra, nejen o festivalu, který přináší řadu novinek, ale také o vysokém a nízkém umění, nekonvečních osobnostech, současných možnostech adopce pro gay a lesbické páry a pochopitelně o celkově rozmanitém a nabitém programu. Pokračování rozhovoru si můžete přečíst v neděli.

soni.jpgQueer filmový festival Mezipatra propuká za chvíli: 4.-9. listopadu v Brně a 11.-16. listopadu v Praze. Letošní ročník je tematicky zaměřený na „Vysoké umění“ a bude ironicky balancovat na hranách žánrů toho, co bývá považováno za vysoké a nízké umění – a bořit při tom kdejaké stereotypy, i na core scéně.

expats-logo1Letošní 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra připravil spoustu dobrých filmů o tematizujících stereotypy o správných genderových rolích, tělech, sexualitách nebo světonázorech.

expats-logo1Now in its 11th year, Mezipatra has been instrumental in bringing LGBT culture, especially film, to a Czech society. In the last ten years, the festival has attracted 75 000 viewers.

Hammer Nejočekávanějším hostem queer filmového festivalu bude bezesporu Barbara Hammer (71).

metropolis.jpgFestival Mezipatra se letos bude točit hlavně kolem osobností výjímečných umělkyň a umělců, jejíchž tvorba mimo většinových proudů významně obohatila queer kulturu, a zároveň posunula nezávilsé umění do nových rovin.

Aktualne.czBrno, Praha - V Brně začal 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Akce, jež vznikla s cílem poskytnout většinové společnosti podnět k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury, tu potrvá do 9. listopadu.

muniMEDIAPrvní vernisáž jedné z doprovodných výstav queer festivalu Mezipatra už máme za sebou. Do samotné akce, která naplno vypukne na začátku listopadu, však ještě pár dnů zbývá. Kurátorka brněnské části výstav Tereza Kalábová popisuje, proč se jí dobře pracovalo s vystavujícím umělcem Petrem Janderou a z jakého důvodu jsou exhibice Mezipater umístěny právě v kavárnách.

muniMEDIADoprovodný program Mezipater, největšího festivalu ve střední Evropě zaměřeného na queer komunitu, nabídl divákům ochutnávku ve formě vernisáže první výstavy. Petr Jandera, student fotografie, představil své snímky v brněnské kavárně Steiner.

iDnes/KulturaDo českých kin vstoupí americký film Kvílení (Howl) režisérů Roba Epsteina a Jeffreyho Friedmana o beatnickém básníkovi Allenu Ginsbergovi. V české předpremiéře ho uvede 4. listopadu brněnské kino Scala při slavnostním zahájení queer filmového festivalu Mezipatra. V premiéře pak film promítne o týden později pražské kino Lucerna.

Topzine.czDo českých kin opět zavítá pestrá přehlídka filmů s queer tématikou, mající za cíl seznámit širokou veřejnost se životem sexuálních menšin ve společnosti. Součástí festivalového programu bude řada doprovodných akcí, těšit se můžete i na módní přehlídku.

MetroFestival Mezipatra uvádí filmy s homosexuální a „queer“ tematikou. Letos uvede na sedmdesát snímků. Některé odrážejí život homosexuálních umělců a jejich tvorbu.

 

Reporti.netFestival Mezipatra, který za deset let navštívilo více než 75000 diváků a divaček, vstupuje do 11. ročníku. Letos bude balancovat na hranách žánrů vysokého a nízkého umění a již tradičně se chystá bořit kdejaká klišé a stereotypy.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010