Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pro média

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pro média

Tiskové zprávy, informace, soubory ke stažení. Akreditační formulář pro novináře. Kontakt na mediální oddělení:

  • Tereza Hendlová, tel. 736 537 238
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Praha, 16. 11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra už zná vítěze tří soutěžních kategorií: cenu za nejlepší celovečerní film udělila hlavní porota baskickému snímku 80 dní, cenu za nejlepší krátkometrážní snímek udělila studentská porota izraelskému filmu Tom a festivalové publikum odhlasovalo diváckou cenu pro německý film Saša

Praha, 14.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra vyzývá své diváky a divačky, aby 15. 11. ve 20:45 hod vzali své matky do kina Lucerna na debut kanadského režiséra Xaviera Dolana Zabil jsem svou matku, jednoznačně divácky nejnavštěvovanější film brněnské části festivalu. Film pojednává o strastiplném dospívání a poslouží jako katarze pro všechny matky a děti, které přežily pubertu. Mezipatra dají všem matkám v doprovodu svých dětí vstup zdarma.

Praha, 12.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra včera večer zahájil v pražské Lucerně a je v plném proudu. V následujících dnech bude festival hostit zajímavé zahraniční filmové tvůrce, kteří budou uvádět své filmy a účastnit se debat s publikem. Kromě filmových hostů budou na Mezipatrech v rámci série Queer Café přednášet osobnosti mezinárodní queer teorie a mezi vzácné festivalové hosty patří samozřejmě renomovaní členové a členky hlavní festivalové poroty.

 

Praha, 11.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra letos poprvé zahajuje spolupráci s mezinárodní organizací Amnesty International zabývající se ochranou lidských práv. Amnesty International oslovila organizátorský tým festivalu se zájmem o zapojení do kampaně proti stereotypům v médiích. Návštěvnívci a návštěvnice festivalu mohou v rámci kampaně zabojovat proti předsudkům tak, že se 15. 11. mezi 17. a 21. hod. přijdou vyfotografovat se slogany na stánku Amnesty International umístěným před vstupem do kavárny kina Lucerna.

Praha, 9.11. 2010: 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra propukne v pražském kině Lucerna již ve čtvrtek 11. 11. ve 20:00 hodin! Festival s tématem „Vysoké umění“ zahájí filmem Kvílení o legendě beatnické generace Allenu Ginsbergovi a soudním procesu s vydavatelem jeho slavné básně pro údajnou obscénnost. Je zřejmé, že největší středoevropský queer filmový festival bude i letos bořit stereotypy.

 

Brno, 8.11. 2010: Brněnská část queer filmového festivalu se pomalu blíží ke svému závěru. Festival se letos v Brně konal v několika nových prostorách a organizační tým si velmi pochvaluje úspěšnou spolupráci s Moravskou galerií a klubem Muzejka. Co se diváckých úspěchů týče, zatím nejnavštěvovanější byl film Zabil jsem svou matku a festivalové publikum se ještě může těšit na závěrečnou party v kině ART.

 

Praha, 7.11. 2010: Již tento týden Praha naplno ožije queer uměním. Na programu je vernisáž výstavy 2,5, která představí nevšední pohled současných československých umělců a umělkyň na svět vysokého umění, a otevření výstavy slavné americké pionýrky lesbického videoartu Barbary Hammer, jejíž díla po retrospektivách v newyorském MoMa a londýnské Tate, může nyní vidět i české publikum.

Brno, 6.11. 2010: Již zítra, 7. 11. v 19 hod, vystoupí v Moravské galerii operní pěvec Josef Škarka. Umělec, který studoval zpěv u Jose Cury ve Francii a začíná pronikat na mezinárodní operní scénu, vystoupí v Brně s komorním koncertem a recitací klasických autorů, kteří se kromě jiného museli vyrovnat i se svou sexuální orientací.

Brno, 5.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra vyzývá své diváky a divačky, aby 6. 11. ve 21 hod vzali své matky do kina Scala na debut kanadského režiséra Xaviera Dolana Zabil jsem svou matku. Film pojednává o strastiplném dospívání a poslouží jako katarze pro všechny matky a děti, které přežily pubertu. Mezipatra dají všem matkám v doprovodu svých dětí vstup zdarma. Ve stejný čas v kině ART zahájí projekci filmu 3 sirky ozáří noc známá herečka Simona Peková, představitelka hlavní role.

Brno, 3.11. 2010: 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra propukne v brněnském kině Scala již zítra 4. 11. ve 20:30 hodin! Festival s tématem „Vysoké umění“ zahájí filmem Kvílení o legendě beatnické generace Allenu Ginsbergovi a soudním procesu s vydavatelem jeho slavné básně pro údajnou obscénnost. Je zřejmé, že tradiční podzimní festival Mezipatra, který za deset let existence navštívilo již 75 000 diváků a divaček, bude i letos bořit stereotypy.

Praha, 26.10. 2010: Festival Mezipatra, který za deset let navštívilo více než 75000 diváků a divaček, vstupuje již 4. listopadu do 11. ročníku s tématem Vysoké umění. Mezinárodní festival filmů s queer tématikou obohatí rozšířený multižánrový doprovodný program a mezi připravenými filmy nechybí i kinopremiéry výjimečných filmů.

S cílem poskytnout majoritní společnosti impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgender kultury vznikl v roce 2000 festival Mezipatra. Letošní ročník se uskuteční od 4. do 9. listopadu v Brně a od 11. do 16. listopadu v Praze. Za deset let festival navštívilo 75 000 diváků a divaček. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů. I to motivovalo změnu podtitulu z gay a lesbický na queer filmový festival.

11. queer filmový festival Mezipatra 2010 zahájí v Brněnském kině Scala americký film Kvílení (Howl) o Allenu Ginsbergovi z roku 2010. Po projekci filmu ovládnou předsálí kina půvabné modelky a modelové odění do extravagantních kousků, které z 35mm filmového pásu vytvořil oděvní designér Pavel Jevula.

Praha, 21. 9. 2010: Mezipatra 2010 začnou 4. listopadu v Brně a 11. listopadu v Praze, ale již tento týden bude veřejnosti představena znělka 11. ročníku z dílny Radima Labudy, předního současného česko-slovenského umělce.

10. 7. v 15 hodin před budovou Karlin Studios propukne festivalový piknik-happening s natáčením znělky pod vedením předního česko-slovenského umělce Radima Labudy.  

Jestliže máte vlastní stránky a chcete podpořit festival tím, že na něj upozorníte i návštěvníky svých stránek, umístěte na ně prosím některý z našich bannerů. Za vaši podporu vám předem děkujeme.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010