Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Megainfo, 27.9. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Megainfo, 27.9. 2011

Megainfo"Jednou zastávkou v cestování časem jsou Mezipatra"

Praha/Brno - Cestování časem jako téma 12. ročníku si vybrali pořadatelé queer filmového festivalu Mezipatra. Vypraví se přitom nejen do minulosti, ale i do budoucnosti. Téma se odráží samozřejmě i na plakátech a festivalové znělce, kterou chtějí organizátoři představit 29. září v Brně a o den později v Praze.

Megainfo, 27.9. 2011 

 

"O historii gayů, leseb a translidí se toho málo ví, protože často byli neviditelní ze svého zájmu, nebo byly jejich příběhy cenzurovány z nějakých morálních principů a hledisek. Návrat do určitých historických epoch je velmi zajímavý," uvedl k festivalovému cestování časem ředitel přehlídky Aleš Rumpel.

Organizátoři se nechtějí ale vracet jen do minulosti, chtějí se podívat i do budoucnosti. Doprovodný program nabídne proto i sci-fi snímky. V takovém duchu je i festivalová znělka, kterou natočila Tamara Moyzes. Dva otcové v lesklých kosmických oblečcích v ní v budoucnosti kojí dítě.

"Je to stejné sci-fi jako adopce stejnopohlavními páry. Nyní musejí obcházet zákon, aby se lesby a gayové mohli stát rodiči. Na druhou stranu je Česko zemí s vysokým počtem dětí v ústavech," podotkla Moyzes. Podle ní by pěstounské rodiny, které se stát chystá víc podpořit, mohly být i rodiny dvou otců či dvou matek.

Pořadatelé prý nechtějí svou znělkou "nutně provokovat", ale chtějí jen připomenout, jaká je v Česku situace. Na festivalových plakátech se letos objeví mumie, zabalená do filmového pásu. Podle Jana Koláře tak figura připomíná, že faraoni bývali zobrazováni jako bezpohlavní bytosti. Figura se podobá i filmovému Oscarovi.

Znělku představí organizátoři 29. září v brněnském Domě umění a 30. září v pražském NoD café. Tedy ve městech, kde se festival koná - v Brně (od 2. do 6. listopadu) a v Praze (od 10. do 16. listopadu).

Program zveřejní Mezipatra začátkem listopadu. Jisté už je, že hlavním hostem bude americký filmař Todd Haynes. Promítat se bude třeba jeho snímek Sametová extáze o období glam-rocku 70. let s Ewanem McGregorem a Jonathanem Rhysem Meyersem. Inspirací k postavám byli muzikanti David Bowie a Iggy Pop. V programu je i film Daleko do nebe. V příběhu z 50. let se herečka Julianne Moorová vyrovnává s nevěrou svého manžela, který ji podvádí s mužem.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011