Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - FFAKT, UK MEDIA, 31.10. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

FFAKT, UK MEDIA, 31.10. 2011

UK Media"Listopadový kulturní přehled aneb kam jít, když je venku zima."

 

Počasí i tma nás zahánějí dovnitř, což ale nemusí nutně vadit, když se chceme věnovat kultuře. I listopad nabízí mnoho zajímavých akcí, ať už klubových koncertů, výstav nebo festivalů.

FFAKT, UK MEDIA,  31.10. 2011 

 

 

Již 3. 11. se v DOXu uskuteční vernisáž výstavy pěti mladých výtvarníků, které porota vybrala do finále Ceny Jindřicha Chalupeckého 2011. Cenu každoročně dostávají umělci mladší 35 let, v loňském roce ji vyhrála umělecká dvojice Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, která se proslavila například projektem Jak jsme pomáhali (2006).

Do 5. 11 můžete stihnout zbývající část programu KOMIXfestu, který probíhá po celé Praze. Můžete tak zajít na besedu s animátory studia Tobogan (tvůrci filmu Alois Nebel), která proběhne 3. 11. v kině BIOOKO a po které bude následovat i projekce filmu, nebo se den poté zúčastnit komentované prohlídky výstavy Umění v komiksu, komiksovost umění v Českém centru Praha v Rytířské ulici.

Ten samý den, 4. 11., začíná 4. ročník pražského festivalu soudobé hudby Contemplus, který bude až do 16. 11 probíhat v La Fabrice. Cílem festivalu je podle dramaturga Petra Bakla „dát Praze i celé České republice hudební akci, kterou náročný divák se zájmem o dění na mezinárodní umělecké (zdaleka nejen hudební) scéně postrádal.“ Během festivalu se představí například americký klavírista Eric Wubbels, Miguel Azguime & Miso Ensemble z Portugalska nebo Jiří Bárta a hosté.

IAMX, Apparat a ti další

První sobotu v listopadu přijde dlouho očekávaný koncert IAMX v MeetFactory, jehož frontman Chris Corner se do Prahy vrací již podeváté, tentokrát se čtvrtým albem Volatile Times. Původem Angličan momentálně žije v Berlíně a v České republice se cítí natolik doma, že celosvětová Into Asylum Tour 2011 vrcholí právě v Praze, a tak si po koncertě můžeme užít i After Show Party, na které společně s IAMX vystoupí nejrůznější hosté.

Dva dny poté si můžete odskočit na koncert Apparat band v klubu Roxy. Německý elektronický virtuóz Sascha Ring přiveze 7. listopadu českému publiku novou desku The Devil’s Walk. Redakce FFaktu bude při tom a můžete se těšit na reportáž. Stejně tak tomu bude na koncertě DUB FX & Flower, který proběhne 11. listopadu tamtéž. Australan Benjamin Stanford vystupující právě pod pseudonymem DUB FX bývá označován za nejoriginálnějšího hudebníka současnosti, a to nejen díky svému novátorskému přístupu k pouličnímu vystupování, ale i celkově své hudební produkci, při níž využívá zvuků celého těla. Společně s ním vystoupí v Roxy i zpěvačka Flower, se kterou již natočil tři alba.

Pražské listopadové festivaly

Další alternativu nabízí již dvanáctý ročník festivalu Mezipatra, který začne 10. listopadu a zaměřuje se na queer filmovou scénu. Až do 16. listopadu můžete stihnout v pražských kinech Světozor a Lucerna tři desítky filmů s queer tématikou a také se zúčastnit některé z besed pořádaných v Q café v Opatovické ulici nebo zajít na výstavu Třetí známé hnízdo do kina Světozor.

16. listopadu začíná jiná akce, výstava Czech Press Photo, která jako každoročně proběhne na Staroměstské radnici. A ještě den předtím můžete navštívit vernisáž výstavy dokumentárních snímků v Divadle Archa: Jsme ze stejné planety, zabývající se příběhy cizinců, kteří se rozhodli žít v Česku. Výstava je v Arše uváděna v rámci projektu Pozitivní obraz cizince v ČR a také jako součást mezinárodního festivalu divadla s přesahem Akcent.

Od 19. do 26. listopadu proběhne festival Alternativa, který nabídne v několika pražských klubech unikátní vystoupení z české, ale i zahraniční alternativní scény. V HooDoo Music Clubu se tak představí například Hitman’s Heel, Pink Mountaintops nebo české kapely jako Skrytý půvab byrokracie nebo Poob a v Čítárně Unijazzu se můžeme těšit na vernisáž výstavy tušových kreseb My Secret Diary nebo na projekci filmu How Long Is Now.

Na závěr měsíce se pak můžeme těšit ještě na dva další festivaly – 14. festival francouzského filmu a FAMUFEST Beztíže. Ten první se odehraje po celé republice 24. – 30. listopadu, v Praze pak v kinech Světozor, Lucerna, ale také v Kině 35 ve Francouzském institutu. Druhý festival proběhne 25. – 27. listopadu na Nové scéně Národního Divadla a jako každoročně ho připravují právě studenti pražské filmové školy. Co nám všechno nabídne, se dozvíme v průběhu měsíce na http://www.famufest.cz/.

Doufáme, že jsme Vás alespoň některými tipy inspirovali a usnadnili Vám výběr kam zajít za listopadovou kulturou.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011