Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - TOPZINE, 2.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TOPZINE, 2.11. 2011

topzine

"Queer festival Mezipatra 2011 zabrousí do historie sexuálních menšin

"

 

 

 

Do brněnských a pražských kin se už podvanácté vrací filmový festival Mezipatra, který se věnuje gay a lesbické tematice. Tentokrát diváky čeká návrat do minulosti, ale i náhled do blízké budoucnosti.

TOPZINE, 2.11. 2011 

 

 

 

Letošní ročník s podtitulem Cestování časem se bude věnovat sexuálním menšinám v různých historických obdobích, ale taky si zafantazíruje o budoucnosti. V tomto duchu se nese i festivalová znělka z dílny slovenské umělkyně Tamary Moyzes, ve které dva muži v kosmické lodi kojí dítě, to vše doplňuje komentář moderátora Alexandra Hemaly.

Festival slavnostně zahájí hudební drama Sametová extáze, jehož tvůrci se zjevně inspirovali životem zpěváka Davida Bowieho. Do minulosti diváky zavede i adaptace románu Sarah Waters Noční hlídka, který se odehrává ve 40. letech. Mezi nesoutěžními filmy se objeví komedie Děcka jsou v pohodě, vyprávějící příběh nekonvenční rodiny dvou lesbických matek, které vychovávají dospívající děti.

 

Dvanáctý ročník festivalu Mezipatra se koná v brněnských kinech Art a Bakala od 2. do 8. listopadu. Poté se přesune do Prahy, kde bude probíhat v kinech Lucerna a Světozor od 10. do 16. listopadu. Ozvěny Mezipater proběhnou následně v Ostravě, Plzni a Olomouci.

Kromě ceny poroty za nejlepší celovečerní film se uděluje i studentská cena za nejlepší krátký film a také divácká cena za nejlepší film na festivalu. Za posledních 11 ročníků navštívilo festival 85 000 diváků, z nichž podle průzkumu heterosexuální a homosexuální publikum tvořilo zhruba stejný podíl.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011