Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Proti šedi, listopad 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Proti šedi, listopad 2011

kultura21"Todd Haynes - Odrazy na zdi"

 

Queer festival Mezipatra chystá přehlídku děl významného filmaře. Todd Haynes

Proti šedi, listopad 2011

 

 

Odrazy na zdi“
Daleko do nebe na Sametové extázi, omámeni Jedem, bez rizika (Safe). I tak by se dala shrnout přehlídka čtyř filmů oceňovaného filmového inovátora Todda Haynese, kterou představí 12. ročník queer festivalu Mezipatra. Kromě retrospektivy uvedených filmů se však diváci mohou těšit také na samotného režiséra, který bude letošním hvězdným hostem festivalu.
Organizátoři zvolenou přehlídkou filmů vzdají holt guru stylu New Queer Cinema (filmový žánr, jenž zpracovává tematiku nabourávající zavedené genderové kategorie muž-žena), kterého Todd Haynes bezesporu v současné filmografii představuje. Jeho experimentální snímky si hrají s vizuální formou, konstrukcí vyprávění, neotřelými scénáři a excelentními hereckými výkony. Jednou z hlavních hrdinek jeho filmů je hollywoodská hvězda Julianne Moore (Safe, Daleko do nebe, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana), herečka, jejíž talent Haynes objevil a která v jeho filmech získala možnost ukázat, že je zároveň jednou z nejvýraznějších ženských hereckých osobností současnosti.
Pokud se tedy vydáte do kin na Haynesův průlomový film Jed (Poison, 1991) inspirovaný dílem existenciálního básníka a dramatika Jeana Geneta, otevře se vám před očima obrazově vytříbený příběh tří postav zasazený do třech povídek. Sedmiletého chlapce, který zabije svého otce, vědce, jenž propadne vlastnímu objevu - hormonu vzbuzujícímu sexuální touhu, a gaye prožívajícího milostné vzplanutí v nelítostném prostředí věznice 40. let.
Téma ženské emancipace a zároveň ekologické destrukce, které se projevuje alergií na svět, zpracovává Haynes ve filmu z roku 1995 Safe, ve kterém poprvé zazáří právě fenomenální Julianne Moore. Ta za roli manželky vyrovnávající se s homosexualitou svého muže získává nominaci na Oscara v režisérově dalším snímku Daleko do nebe (Far from Heaven, 2002). Atmosféru filmového díla umocňuje prostředí třídně rozdělené americké společnosti 50. let a podmanivé obrazové zachycení tehdejší nálady. Snímek získal oscarové nominace ve čtyřech hlavních kategoriích - scénář, hudba, kamera a herečka v hlavní roli.
Posledním promítaným filmem na Mezipatrech bude glam rockový hudební a kostýmní opus Sametová extáze (Velvet Goldmine, 1998). Film, oceněný za umělecký přínos v Cannes a nominovaný na Oscara, rekonstruuje fiktivní životní příběh legendárního hudebníka Briana Sladea, pro nějž se režisér inspiroval ikonou 70. let Davidem Bowiem. Ve filmu se představila trojice začínajících mužských talentů - Jonathan Rhys-Meyers, Christiane Bale a Ewan McGregor.
 Todd Haynes je jeden z nejvýraznějších amerických experimentálních filmařů, který za své filmy získal řadu ocenění včetně jedenadvaceti nominací na Emmy za jeho poslední dílo Mildread Pierce s Guyem Pearcem a Kate Winslet.
"Je vzrušující přehodnocovat, jak jsou filmy složené  - v jaké jste pozici jako divák, jak se máte identifikovat s postavami, nebo ne………Jinak jsou to jen odrazy na zdi."
Tereza Zedková


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011